Nemzetközi gazdaság

Télen akár az USA fele is áram nélkül maradhat

Hiába termel rengeteg energiahordozót az Egyesült Államok, ha a hálózat nem áll készen a szélsőséges időjárásra.

Az Egyesült Államok lakosságának több mint a felét árammal ellátó elektromos hálózat is leállhat egy hosszabb ideig tartó túlságosan hideg időjárás vagy súlyos viharok esetén – figyelmeztet a szektort szabályozó North American Electric Reliability Corp. (NERC) szerdai jelentése.

Az ország jelentős részén léphet fel a probléma, Texastól New Englandig, de a kanadai Quebec és Saskatchewan is veszélybe kerülhet az értékelés szerint a leghidegebb téli napokon.

Texasban ritkán látni havat, az elektromos hálózat sem áll készen a hidegre.
Fotó: AFP

A kilátások még a tavalyi, az ország negyedét áramszünet rémével fenyegető jelentésben foglaltaknál is rosszabbak, miután először van szó arról, hogy 

a sűrűn lakott keleti parton is áramhiány léphet fel. 

A terület főként gáztüzelésű erőművekből kapja az áramot, ám tavaly decemberben egy rövid, de heves vihar során ezek kudarcot vallottak vagy azért, mert nem működtek, vagy azért, mert gondok voltak az üzemanyag-ellátásukkal – idézi fel a Bloomberg.

A hálózat sérülékenységét leginkább a 2021-es, Texast megbénító fagy mutatta be, ami több mint 200 halálos áldozatot követelt. Noha a közműcégek és az erőművek azóta tettek lépéseket, hogy a szélsőséges időjárásban is működőképesek legyenek eszközeik, a NERC jelentése szerint sok még mindig veszélyben van.

Szélsőséges időjárás esetén a szén- és a földgázellátás is problémákba ütközhet és az erőművek leállhatnak, pont akkor, amikor az időjárás a csúcsra küldi a fogyasztást is.

A NERC szerint a tartós és nagy területet érintő hidegbetörés a hálózat megbízható működését fenyegeti, míg a texasi hálózatüzemeltető arra figyelmeztetett, hogy elfogadhatatlan kockázatokkal néz szembe egy erős téli vihar során az elektromos hálózat.

 

áram szélsőséges időjárás elektromos hálózat
Kapcsolódó cikkek