Ünnepélyes keretek között tette le a horvát miniszterelnök a leendő Zlobin–Bosiljevo-gázvezeték alapkövét múlt csütörtökön. A vezeték a Krk szigeti LNG-terminálból kilépő, szárazföldön futó vezetékre csatlakozik majd az 58 kilométer hosszan, melynek végén egy elágazást követően a magyar és szlovén határok felé továbbítható a földgáz.

Fotó: AFP

A 800 milliméter átmérőjű vezeték maximális nyomása 100 bar, kapacitása évi 3,5 milliárd köbméter földgáz szállítását teszi majd lehetővé. A kapacitásbővítésnek köszönhetően a horvát LNG terminálban lefejtett és visszagázosított LNG nagyobb mennyiségben juthat el Magyarországra, Szlovéniába vagy akár Nyugat-Európába.

De 

a beruházásból Magyarország is profitálhat, az új csövek ugyanis tehermentesítik a meglévő vezetékhálózatot, emiatt pedig szükség esetén több nyersanyag érkezhet Magyarországra a drávaszerdahelyi interkonnektoron keresztül.

A beruházás értéke 155 millió euró, amit a horvát kormány önerőből fedez. A munkálatok a tervek szerint 2025-re készülnek el.  

Bővítik az LNG-terminált is

A vezetékhálózattal egy időben a horvátok bővítik a cseppfolyós gázt lefejtő kapacitásukat a krki kikötőben. Mivel a horvátok az LNG-t úszó, úgynevezett FSRU-rendszeren keresztül fejtik le, ezért a bővítés nem túl bonyolult. Az FSRU visszagázosító kapacitásának növelése várhatóan egy viszonylag rövid (pár hónapos) leállással jár majd.

A munkát már meg is rendelték, amivel várhatóan valamikor 2024 nyarán végeznek.

A bővítésnek köszönhetően a létesítmény éves kapacitása 6,1 milliárd köbméterre nő, a jelenlegi több mint duplájára. A bővítés 25 millió euróba kerül.