Közélet

A tálibok szerint erkölcsi romláshoz vezet a zenehallgatás, ezért hangszereket égettek el

A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok számos korlátozást vezettek be Afganisztánban.

Hangszereket égettek el Afganisztánban, azt állítva, hogy a zene „erkölcsi romlást” okoz. 

A tálibok több ezer dollár értékű hangszert dobtak a lángokba

szombaton a nyugati Herat tartományban. 

AFGHANISTAN-RELIGION-MUSIC
Fotó: AFP

A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok számos korlátozást vezettek be, többek között a nyilvános zenélésre vonatkozóan. Ahmad Sarmast, az Afganisztáni Nemzeti Zeneintézet alapítója „kulturális népirtáshoz és zenei vandalizmushoz” hasonlította a hangszerek elégetését.

Afganisztán népétől megtagadták a művészi szabadságot (…) A herati hangszerek elégetése csak egy kis példája annak a kulturális népirtásnak, amely Afganisztánban a tálibok vezetése alatt zajlik

– mondta Sarmast a BBC-nek

Az internetre felkerült képek szerint a Heratban felgyújtott tárgyak között gitárok, valamint erősítők és hangszórók is voltak. Ezek közül sokat a város esküvői helyszíneiről foglaltak le.

A tálibok erényügyi minisztériumának egyik tisztviselője azt mondta, hogy a zenélés miatt eltévelyednek a fiatalok. A tálibok július 19-én szintén hangszerekből raktak tüzet. A kormány akkor fotókat tett közzé a Twitteren a lángokról, de nem közölte, hogy az ország melyik részén történt az eset. 

Az iszlám fundamentalisták az amerikaiak kivonulásakor, 2021 augusztusában átvették Afganisztán fölött az irányítást. Azóta drasztikusan korlátozták a nők jogait, egyebek mellett az oktatáshoz és munkához való jogukat, az utazáshoz és az orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket. Bezárták a lányok középiskoláit, és kitiltották a nőket az egyetemekről, a konditermekből és a parkokból, bezárták a szépségszalonokat. 

Afganisztánban egyre kilátástalanabb az élet, az élelmiszerárak elszálltak, nagy a a férfiak között is, és az ENSZ becslése szerint a 34 millió lakos 85 százaléka nyomorban él. Az ENSZ számos segélyprogramot felfüggesztett Afganisztánban, miután a tálibok megtiltották a nőknek a humanitárius munka végzését. A tálibok azt mondják, nem tesznek többet, mint betartatják az iszlám értelmezésük szerinti szabályait és az afgán szokásokat.

Washington szerint a tálibok megsarcolják a humanitárius segélyszállítmányokat

Az USA a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele óta arra törekszik, hogy az ország lakosságának a vezetés megkerülésével nyújtson támogatást.

 

afganisztán tálibok zenehallgatás
Kapcsolódó cikkek