Az törvényhozói és az Európai Tanács tárgyalói hosszú vita után előzetes politikai megállapodásra jutottak arról, hogy felülvizsgálják a 27-ek hulladékexportjának szabályozását, és nem szállítanak többé olyan típusú szemetet harmadik országba, ahol azt nem képesek megfelelően feldolgozni. A megállapodást még mind a két testületnek jóvá kell hagynia.

This picture taken on September 14, 2023 shows a registered scavenger, who mainly collects plastic waste to sell, transferring waste from his basket into a sack at the Bantar Gebang landfill, which is the size of 200 football pitches and receives 7,500 tonnes of waste from Jakarta every day, in Bekasi, on the outskirts of Jakarta. Home to around 30 million people, the sprawling megalopolis of Jakarta is facing a trash crisis with its main Bantar Gebang dump site, one of the world's biggest, close to capacity. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP) / TO GO WITH Indonesia-environment-waste, PHOTO ESSAY
Az EU szegény országokba exportálja a szemetét.
Fotó: AFP

„Bizonyos nem veszélyes hulladékok és azok keverékeinek (...) kivitele csak azokba a nem OECD-országokba engedélyezett, amelyek hozzájárulnak és teljesítik az ilyen hulladékok környezetbarát módon történő kezelésére vonatkozó kritériumokat” – közölte az Európai Parlament, hozzátéve, hogy figyelembe veszik a döntésnél a nemzetközi munkavállalói jogok betartását is.

Az Európai Bizottság 2021-ben javasolta a hulladékszállításra vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát, hogy megnehezítse a tagállamok számára, hogy szemetüket a szegényebb országokba szállítsák.

Az EU végre felelősséget vállal a műanyag hulladékáért azáltal, hogy megtiltja annak exportját az OECD-n kívüli országokba

– hangsúlyozta a Reuters által idézett nyilatkozatában Pernille Weiss dán törvényhozó. A probléma nagyságát jól érzékelteti, hogy az uniós tagországok csak Kenyában és csak szemétnek szánt műanyag ruhadarabból évente 37 millió darabot dobnak el.

This picture taken on September 14, 2023 shows trucks waiting to unload waste at the Bantar Gebang landfill, which is the size of 200 football pitches and receives 7,500 tonnes of waste from Jakarta every day, in Bekasi, on the outskirts of Jakarta. Home to around 30 million people, the sprawling megalopolis of Jakarta is facing a trash crisis with its main Bantar Gebang dump site, one of the world's biggest, close to capacity. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP) / TO GO WITH Indonesia-environment-waste, PHOTO ESSAY
A szegény célországokban a hulladékkezelési szabályok sokkal lazábbak az uniósnál.
Fotó: AFP

A megállapodás értelmében az uniós országoknak a jogszabály hatályba lépésétől számított két és fél éven belül fel kell hagyniuk a műanyag hulladék szegényebb országokba történő szállításával, közölte a parlament. Szigorítani fogják a legfejlettebb országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiba irányuló műanyaghulladék-exportra vonatkozó szabályokat is.

Az elmúlt években az uniós hulladékexport mintegy fele irányult OECD-n kívüli országokba,

ahol az EU-énál sokkal lazábbak a hulladékkezelési szabályok – vagyis gyakorlatilag külföldre szállították az EU által termelt szemetet.

This picture taken on September 14, 2023 shows registered scavengers, who mainly collect plastic waste to sell, waiting as a crane moves waste up to a higher level at the Bantar Gebang landfill, which is the size of 200 football pitches and receives 7,500 tonnes of waste from Jakarta every day, in Bekasi, on the outskirts of Jakarta. Home to around 30 million people, the sprawling megalopolis of Jakarta is facing a trash crisis with its main Bantar Gebang dump site, one of the world's biggest, close to capacity. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP) / TO GO WITH Indonesia-environment-waste, PHOTO ESSAY
Komoly egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve a szegény országokban a hulladékkal dolgozók.
Fotó: AFP

A Human Rights Watch (HRW) megvizsgálta, milyen hatással van a szemétexport a helyi közösségekre és munkaerőre. Kiderült, hogy az emberek mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgozzák fel az európai szemetet, gyakran mérgező levegőt szívnak be, és a legtöbben bevallásuk szerint gyerekkoruk óta végzik ezt a munkát olyan országokban, ahol kevés gondot fordítanak a környezetvédelmi szabályok betartására, ha vannak egyáltalán ilyenek.

„A hulladékot értékes erőforrásként, nem pedig kidobandó anyagként kell kezelni, ez kulcskérdés annak érdekében, hogy áttérjünk a körforgásos gazdaságra. A mai megállapodás megteremti a szükséges keretet ahhoz, hogy a hulladékot jobban visszanyerjük és másodlagos anyagként újrahasznosítsuk. Ugyanakkor segíteni fog abban is, hogy az általunk exportált hulladék ne legyen káros a környezetre és az emberi egészségre. A mai megállapodás egy újabb fontos lépés az EU zéró szennyezés és klímasemlegesség céljai felé” – hangsúlyozta Teresa Ribera Rodríguez spanyol miniszterelnök-helyettes.