Az évente 2 milliárd euró kutatás-fejlesztési befektetéstől eshet el a gyógyszeriparban, ha a blokk elfogadja az ágazat szabadalmi rendszerére vonatkozó legújabb törvénycsomagot – írta a Bloomberg.

Pills,,Different,Colors,,With,Selective,Focus.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság az új gyógyszerek szabadalmi oltalmának időtartamát a megszokott nyolcról hat évre rövidítené le egy széles körű ágazati terv részeként, amelynek célja az innováció fellendítése, valamint a megfizethető hozzáférés lenne – sok kritikus szerint azonban a terv épp az ellenkezőjét fogja okozni.

Ez az intézkedés drámaian le fogja csökkenteni az európai befektetéseket, és kétségtelenül tovább fokozza majd azt a tendenciát, amelynek következtében a kontinens az elmúlt két évtizedben elvesztette a kutatás-fejlesztési (k+f) beruházások negyedét

– írta a közleményében a Gyógyszeripari Vállalkozások és Egyesületek Európai Szövetsége (EFPIA).

Lars Fruergaard Jorgensen, a Novo Nordisk vezérigazgatója és az EFPIA elnöke szerint a javaslatok valószínűleg inkább ártanak, mintsem erősítik az európai versenyképességet, amely a globális gazdasági problémák és a geopolitikai feszültségek miatt jelenleg is kritikusan alacsony szinten van.

Az unió a koronavírus-járvány és az azzal járó komplikációk után jelentősen átalakítaná a belföldi gyógyszeripart, hogy egy jövőbeli pandémiánál ne alakuljon ki hiány az életmentő szerekből. A bizottság azonban furcsán, a beruházási kockázatok növelésével akarja fokozni a befektetést, ami súlyos károkat okozhat az iparban.

A csoport becslése szerint Európa részesedése a globális k+f-ből a 2010-es 37 százalékhoz képest 2040-re 21 százalékra fog csökkenni, míg Kínáé ugyanebben az időszakban 2-ről 17 százalékra fog nőni.

Ezért annyira drágák a gyógyszerek

A nagy gyógyszergyártók szabadalmak bejegyzésével késleltetik, hogy más cégek is előállíthassák a termékeiket. A kizárólagos gyártás pedig megengedi számukra az ármeghatározást és azt, hogy a készítményeikből érkezett összes bevétel náluk landoljon. A gyógyszeriparon belüli erős verseny jó néhány bírósági pert eredményezett.