Szűkült kissé a német áruforgalmi külkereskedelmi többlet szeptemberben, és négy hónapos mélypontra süllyedt a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

A német szeptemberben naptári, szezonális és árfolyam-kiigazítással 2,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a várt 1,1 százalékos csökkenés helyett. Augusztusban 0,1 százalékkal nőtt az export havi bázison.

A behozatal a hónap során havi bázison 1,7 százalékkal csökkent szeptemberben (naptári, szezonális és árfolyam-kiigazítással) a várt 0,5 százalékos növekedés helyett. Augusztusban 0,3 százalékkal csökkent a német az előző havihoz képest.

Container terminal Hamburg
01 September 2022, Hamburg: The container ship "Ever Glory" of the shipping company Evergreen is moored at the Container Terminal Burchardkai (CTB) in the Port of Hamburg. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Konténerszállító hajó Hamburgban. Fotó: Christian Charisius / AFP

A német export így szeptemberben 7,5 százalékkal, az import pedig 16,6 százalékkal maradt el a tavalyitól, az utóbbi visszaesésében jól látható a földgázárak tavalyi rendkívül magas szintje.

A német kivitel értéke szeptemberben 126,5 milliárd euró, a behozatalé 110,0 milliárd euró volt, tehát a többlet 16,5 milliárd eurót tett ki, ami május óta a legalacsonyabb, 

de meghaladja a 16,3 milliárd eurós várakozásokat, ugyanakkor alacsonyabb az augusztusi 17,7 milliárd eurónál. Egy éve azonban csak 5,0 milliárd euró volt a többlet értéke.

A szeptemberi exportból 69,8 milliárd euró az országaiba irányult, míg a behozatalból 58,7 milliárd euró érkezett az unióból. Az előző havihoz képest a naptári és szezonálisan kiigazított export 2,1 százalékkal, az onnan származó import pedig 2,6 százalékkal csökkent.

Csökkenés mindenben, de a régiónk még javított is 

Az euróövezeti országok viszonylatában szeptemberben 2,4 százalékos havi csökkenéssel, 48,8 milliárd euró értékben exportált, és 3,8 százalékos csökkenéssel, 38,9 milliárd euró értékben importált Németország árucikkeket.

Azon uniós országokba, amelyek nem az euróövezet részei, 20,9 milliárd euró értékben exportált szeptemberben Németország, és az országcsoportból 19,8 milliárd euró értékben importált. A kivitel 1,3 százalékkal, a behozatal 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az unión kívülre 56,7 milliárd euró értékben exportált szeptemberben Németország naptári és szezonális kiigazítással, az import pedig 51,3 milliárd eurót tett ki. Az előző havihoz képest az export 2,8 százalékkal, az import 0,6 százalékkal csökkent.  

Az Egyesült Államokba irányuló német export 12,8 milliárd euró volt, 4,0 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. A Kínába tartó export 7,7 milliárd eurót tett ki, 7,3 százalékos csökkenéssel. Nőtt viszont az Egyesült Királyságba tartó export, mégpedig 2,3 százalékkal, 6,3 milliárd euróra.

A behozatal Kína felől 13,0 milliárd euró volt, 0,9 százalékkal elmaradva az előző havitól. Az Egyesült Államokból érkező import ugyanakkor 0,5 százalékkal, 7,7 milliárd euróra nőtt. Az Egyesült Királyságból a német behozatal 5,2 százalékkal emelkedett, 3,2 milliárd euróra.

Az Oroszországba tartó kivitel 11,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, így mindössze 0,6 milliárd eurót tett ki, ami 41,7 százalékkal marad el a tavalyitól. Az oroszországi eredetű import 7,5 százalékot csökkent az előző havihoz képest, így 0,2 milliárd eurót tett ki, de 89,4 százalékot csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.