Nemzetközi gazdaság

Az izraeli háború 57. napja – Teljes fokozatra kapcsolt az izraeli hadsereg: totális támadás Gáza ellen

A légicsapásokat azt követően indították el, hogy a Hamász megsértette a fegyverszünetet.

Az elmúlt 24 órában több mint 400 célpontot találtak el Gázában izraeli rakéták – erről az izraeli védelmi erők számoltak be szombat reggel.

Gáza, 2023. október 7.
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Gáza, 2023. október 7.
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
MTI/AP/Fatima Sbair/Fatima Sbair
Teljes fokozatra kapcsolt az izraeli hadsereg: totális támadás Gáza ellen (Fotó: Fatima Sbair/AP/MTI, illusztráció)

Az IDF külön kiemelte, hogy 

a légicsapásokat azt követően indították el, hogy a Hamász megsértette a fegyverszünetet. 

Arról is beszámoltak, hogy a vadászrepülőgépek több mint ötven célpontot támadtak meg Khan Younis térségében, ami azt jelenti, hogy kiterjedt csapások történtek az enklávé déli részén is.

Természetesen Észak-Gázában is harcok dúlnak. Itt egy mecsetet is szétlőttek, amelyet a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport műveleti főhadiszállásként használt. A zsidó haditengerészet a Hamász déli infrastruktúráját is támadta, beleértve a terrorszervezet által használt tengeri felszereléseket. Az IDF továbbá azt is állította, hogy számos terrorsejtet felszámoltak és az eltalált célpontok között volt egy lőszerraktár is.

Ezzel párhuzamosan megszólaltak a légvédelmi rakéták Holitban és Szufában, ezek a gázai határ közelében lévő izraeli települések. Sérülésekről vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés. Minderre azt követően került sor hogy pénteken az Izrael és a Hamász közötti eső fegyverszünet megbomlott. Pedig ezt nem kevés diplomáciai erőfeszítés árán sikerült tető alá hozni nyolc hetes, folyamatos háborút követően. 

Csakhogy Izrael szerint a Hamász rakétákat lőtt ki Izrael felé és nem hajtott végre a vállalásait az október 7-én elrabolt zsidó túszok szabadon engedése kapcsán. Így aztán a zsidó állam totális háborúra állt át egyetlen nap leforgása alatt.

 

20:09

Hamász: nincs több tárgyalás, menjen a háború a maga útján!

Nem lehet további fogolycseréről tárgyalni, amíg Izrael nem fejezi be a Gázai övezet ellen indított háborúját - jelentette ki szombaton az övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője.

18:53

A francia elnök is kérdőre vonta Izraelt

Emmanuel Macron francia elnök szerint az izraeli vezetésnek "pontosítania" kellene a Gázai övezetben indított hadműveleteinek célját, mert ha valóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes elpusztítását akarják, akkor szerinte a háború tíz évig fog tartani.

18:28

Izrael műveleteinek kivizsgálására szólította fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot a palesztin elnök

Izrael a Gázai övezetben és Ciszjordániában végrehajtott műveleteinek kivizsgálására szólította fel szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, Karim Khant - közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

17:12

Határozottan kiállt a palesztinok mellett az amerikai alelnök

Az Egyesült Államok "semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait" - jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint. Kamal Harris szerint az a cél, hogy a háborút követően a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama, amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít.

16:11

Szörnyű beszámolók: „élve elásva öt emelettel a föld alatt, tetvek és sötétség” – így tartja fogva a Hamász az izraeli túszokat

Hátbozongató történetek mesélnek a Hamász fogsűágűból kiszabadult túszok, noha azok akiket addig elengedtek a terroristák, első sorban nők és gyerekek, nem számítanak ellenségnek a fogvatartóik számára. Úgy gondolják, hogy a túszok különböző helyeken és különböző csoportok kezében vannak és nem minden túszt kezelnek egyformán. Eddig egyetlen olyan túszt sem engedtek el, aki tagja az izraeli hadseregnek. Ezt azért fontos jelezni, mert a legvalószínűbb forgatókönyv szerint ezeket az embereket kifejezetten mostoha körülmények között tarthatják, ha élnek még egyáltalán. A CNN részletes riportot közölt arról, hogyan is néz ki, amikor valaki a Hamász fogságába kerül

15:06

Nincs remény a tartós tűzszünetre, felálltak az asztaltól az izraeli tárgyaló

Hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert "zsákutcába jutottak" a palesztin Hamász iszlamista szervezettel folytatott megbeszélések - közölte szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal. Közben újabb tűzharc bontakozott ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között Izrael északi határánál is.

11:43

Meghalt egy román állampolgárságú túsz Gázában

A román külügyi tárcát az izraeli hatóságok értesítették a román és izraeli állampolgársággal is rendelkező túsz haláláról. A szaktárca részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. Azt írták, még három román-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben, a román külügyi tárca a túszok szabadon bocsátását szorgalmazza.

 

izraeli háború Gáza fegyverszünet Hamász légicsapás
Kapcsolódó cikkek