Mégsem startol el jövőre az elektronikusszámla- és digitális adatszolgáltatási reform – tudatta a Világgazdasággal a Niveus Consulting Group. Az e-számla fogalmának módosítása és a számlabefogadói beleegyezés eltörlése eredetileg 2024 elején történt volna meg – lehetővé téve a tagállamoknak, hogy derogáció nélkül bevezessék a kötelező, az EU-sztenderdnek megfelelő e-számlázást –, ám kiderült, a projekt csúszik, ezért várhatóan jövőre még egyáltalán nem lépnek hatályba ezek a rendelkezések az unión belül sem. Erre egyébként az Európai Bizottság VAT in Digital Age (VIDA) javaslatcsomagja kötelezné a tagországokat a közösségen belüli ügyletek esetében, miközben egy új, majdnem valós idejű digitális adatszolgáltatási rendszer (DRR, Digital Reporting Requirements) bevezetését is előírná. 

Számlakitöltés számlatömb-07
Előbb-utóbb itthon is búcsút kell inteni a papíralapú és az e-mailben, pdf-ként küldött számláknak.
Fotó: Németh András Péter / Mediaworks

Antretter Erzsébet, a Niveus adótanácsadási üzletágának vezetője úgy véli, a késedelemnek elsősorban az az oka, hogy még azok a tagállamok sincsenek felkészülve az uniós sztenderdek szerinti elektronikus számlák fogadására, amelyek egyébként elkötelezettek mellette, ezért felmentést kértek a hatályos szabályok – elsősorban a vevői beleegyezés kötelezettsége – alól. Tehát 2024-ben még nem kerülnek be a kötelező elektronikus számlázással kapcsolatos rendelkezések a közösségi jogba, ráadásul a DRR bevezetésének 2028-as céldátuma is várhatóan csúszni fog. 

A magyar vállalkozások szempontjából mindez azt jelenti, hogy mivel hazánk nem kért és nem is tervez derogációt kérni a vonatkozó közösségi szabályok alkalmazása alól, ezért amíg az EU-s előírások nem változnak, 

Magyarországon nem lesz kötelező az elektronikus számlázás, és nem módosul az online számla-adatszolgáltatás.

Egyelőre tehát fellélegezhetnek azok, akiknek ez nehézséget okozna. Antretter elmondása szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a kérdéssel egyáltalán nem szükséges foglalkozni, hiszen ami késik, nem múlik: előbb-utóbb búcsút kell inteni a papíralapú és az e-mailben, pdf-ként küldött számláknak. 

Adócsomag: könnyítés az egyéni vállalkozóknak, jön az e-áfa és az e-nyugta, döntöttek a túró rudiról

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot. A kormány bevezeti az elektronikus áfa- és nyugtarendszereket, kezeli az amerikai–magyar kettős adóztatásról szóló egyezmény megszűnésével előálló helyzetet, adómentessé teszi a lottóötöst, és kevésbé izgalmassá a feketelistáit. A törvény 2024. január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá sorol némely desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túró rudit. A vállalkozók számára 2025-től hatályba lépő adó- és járulékfizetési változtatásokat meglepetésre visszavonták.