Románia és Bulgária állampolgárainak 2024. március 31-től már nem lesz szükségük útlevélre ahhoz, hogy légi vagy tengeri úton utazzanak az Európa Unió 25 tagországába, valamint Norvégiába és Svájcba – közölte szombaton az uniós kormányok tanácsa. Írországba és Ciprusra viszont továbbra is csak azzal léphetnek be, ráadásul a szárazföldi határátlépésekre nem vonatkozik a könnyítés. 

Defocus,Romanian,Football,Team.,Supporters,On,Stadium.,Romania,Flag,And
Fotó: Shutterstock

A schengeni térség magában foglalja Norvégiát és Svájcot is, amelyek nem részei az EU-nak, míg Írország és Ciprus övezeten kívüli uniós ország. 
A román és a bolgár állampolgárok szárazföldi útlevél-ellenőrzésének feloldásáról tovább folynak a tárgyalások. A közlemény szerint erről  „észszerű időn belül” kell döntést hozni.

Ausztria viszont arra hívta fel a figyelmet csütörtökön, hogy az európai tengeri és légi tér megnyitása a románok és bolgárok számára nem jelenti a schengeni övezet teljes jogú tagságát, és a felek nem mutattak be ilyen értelmű végrehajtási ütemtervet sem. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter pontosításai azután érkeztek, hogy Románia belügyminisztere szerda este bejelentette: megállapodtak Ausztriával a schengeni vívmányok alkalmazásáról Romániában és Bulgáriában a légi és tengeri határokon 2024 márciusától. A román miniszterelnök pedig ezzel egy időben kijelentette: meg van győződve arról, hogy 2024-ben lezárják a szárazföldi határról szóló tárgyalásokat is.