Bár irányadó a lépés, hirtelen változásokról nincs szó, ugyanis a jogszabálytervezet 2035-ben lépne életbe, azaz tizenkét év múlva kizárólag az elektromos járművek eladását engedélyeznék Kanadában.

Electric,Car,Charging,On,Parking,Lot,With,Electric,Car,Charging
Kanadában csak elektromos autókat lehet majd kapni 2035-től

Már a következő napokban elfogadják és kihirdetik az erről szóló rendeletet

– mondta a Toronto Starnak és a kanadai közszolgálati televíziónak két, magát megnevezni nem kívánó tisztviselő. Az előírás értelmében kizárólag nulla károsanyag-kibocsátású járművek kerülhetnek forgalomba. Célszámokat is meghatároznak

2026-ban ezeknek az összes újautó-eladás 20 százalékát, 2030-ban a 60 százalékát, 2035-től pedig 100 százalékát kell kitenniük.

Emellett a kormány annak érdekében is tenne lépéseket, hogy a járművek valóban elérhetők legyenek a vásárlók számára, mert a kínálat hiánya szélsőséges esetben lassíthatja az átállást. Eszerint az autógyártókat pontoznák, azaz jóváírást szerezhetnének, ha a kitűzött időpont előtt több elektromos járművet visznek Kanadába, valamint akkor is megkapják a plecsnit, ha részt vesznek a töltési infrastruktúra fejlesztésében.

Kanada tervei ambiciózusak, de az Egyesült Királyság már szeptemberben hasonló intézkedésről döntött, ugyanúgy, 2035-ös végső dátummal. Emellett sok amerikai állam, köztük New York és Kalifornia, szintén rendelkezik bevezetési ütemtervvel. 

Joe Biden elnök és a washingtoni adminisztráció új kipufogógáz-kibocsátási határértékeket javasolt, aminek az lenne a következménye, hogy 2032-re a személyautó- és a kisteherautó-állomány nagyjából kétharmada válna elektromos meghajtásúvá. 

A téma átpolitizálódott az Egyesült Államokban, ugyanis Donald Trump exelnök, a republikánusok vezetője azzal támadta demokrata utódját, hogy az elektromos autók drágábbak, így irányelveinek érvényesítésével nagyobb terhet rónak az amerikai fogyasztókra. Emellett az Egyesült Államok autógyártására is negatívan hatnak, és álláshelyek ezrei kerülnek veszélybe.