Az Egyesült Királyság gazdasága a harmadik negyedévben stagnált, dacolva a kismértékű zsugorodásra vonatkozó előrejelzésekkel, és biztosítva, hogy a britek legalább idén elkerülhetik a recessziót – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adataiból.

 Shoppers, some wearing face coverings to combat the spread of Covid-19, pass High Street stores on Christmas Eve in Guildford, south of London on December 24, 2021. The Government has opted not to introduce tougher restrictions in England ahead of Christmas, focusing instead on a campaign to increase vaccine protection through a booster programme. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) brit
A briteknek most egy évig stagnálással, valamint csökkenő kiadásokkal és beruházásokkal kell szembenéznie.
Fotó: Adrian Dennis / AFP

A bruttó hazai termék a második negyedévhez képest nem változott, ezzel felülmúlva az elemzők előrejelzéseit, amelyek átlagosan 0,1 százalékos GDP-csökkenésre számítottak. Éves szinten azonban a brit 0,6 százalékkal volt magasabb, mint 2022 azonos időszakában.

A Bank of England a következő negyedévre is stagnálást jósolt, valamint arra számít, hogy a gazdaság jövőre egyáltalán nem fog növekedni.

 

 

A negyedév során az építőipar és a feldolgozóipar egyaránt 0,1 százalékkal nőtt, ami segített ellensúlyozni a szolgáltatások 0,1 százalékos csökkenését. A szolgáltatási szektoron belül a legnagyobb visszaesést a szállítás és az ingatlanügyletek mutatták, utóbbi a lakáspiac visszaesését tükrözte. A fogyasztói szolgáltatások összességében 0,7 százalékkal csökkentek, mivel a háztartások visszafogták a fogyasztást.

A harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások, az üzleti beruházások és a kormányzati kiadások egyaránt csökkentek, így a gazdaságot a jobb kereskedelmi teljesítménynek kellett támogatnia.

A jövő heti adatok várhatóan további okot adhatnak a BOE-nek a kamatemelési ciklus szüneteltetésére, mivel az az előrejelzések szerint a szeptemberi 6,7-ről 5 százalék alá csökken, miközben a bérnövekedés közel 8 százalékos szinten marad – ami jóval a 2 százalékos inflációs céllal összeegyeztethető szint felett van.

A Goldman Sachs azonban pénteken 0,6 százalékra emelte a brit GDP idei növekedési előrejelzését, a korábbi 0,5 százalékos várakozásról.

Ötévnyi gazdasági növekedést veszítettek el a britek

A NIESR előrejelzése szerint a bővülés kisebb, az infláció magasabb lesz, mint a jegybank várja.