Az Egyesült Államok magánszektorának vállalatai mindössze 103 ezer új munkahelyet teremtettek novemberben az októberi 113 ezer után, derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből; elemzők 130 ezret vártak.

Fotó: FREDERIC J. BROWN

A befektetők érdeklődéssel várták az adatot, ahogyan a pénteken nyilvánosságra hozandó foglalkoztatási jelentést is, mert a alakulása nagymértékben befolyásolja a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatpolitikáját.

A héten már kiderült, hogy két és fél éves mélypontra, 8,7 millióra esett vissza októberben az álláslehetőségek száma, és mindössze 1,34 üres álláshely jut minden munkanélkülire, így erősödnek a várakozások, hogy véget ért a Fed monetáris politikai szigorítási ciklusa.

Alapvetően arról vitatkozunk, hogy mikor jöhetnek a kamatcsökkentések, de ezekre először Európában kerül majd sor, mivel az az első a gazdasági visszaesésben

– vélekedett a Reutersnek nyilatkozva Ben Laidler, az eToro befektetési platform globális piaci stratégája.

A hírügynökség szerint a piacok már majdnem teljesen beárazták annak a valószínűségét, hogy a jegybank a jövő heti ülésén szinten tartja a kamatot, és akár már 2024 első negyedévében megkezdheti a vágást is. A piaci kereskedők a CME FedWatch eszközének adatai szerint már 59 százalékos esélyt adnak egy legalább 25 bázispontos csökkenésnek 2024 márciusában a jelenlegi 5.25-5,5 százalékos szintről.

„Mivel a Fed biztos akar lenni abban, hogy valóban letörte az inflációt, mielőtt lazítana a politikán, ezt a találgatásos játékot fogjuk látni, ahol a piac megpróbálja pozicionálni magát a központi bank következő lépése előtt” – hangsúlyozta Steve Clayton, a Hargreaves Lansdown részvényalapokért felelős vezetője is egy jegyzetben.