A kínai gazdaság lassulásával a következő három évben India válik a növekedés motorjává az ázsiai csendes-óceáni térségben az S&P Global legfrissebb jelentése szerint.

India fogja hajtani a térség gazdasági növekedését. Fotó: AFP

A hitelminősítő a héten már felfelé módosította az indiai növekedési kilátásokat, és azzal számol, hogy 

az ország GDP-je a korábban jelzett hat százalék helyett 6,4 százalékkal bővül

a 2024 márciusával záruló pénzügyi évben. Az S&P szerint a vártnál gyorsabb növekedés a belföldi fogyasztásnak köszönhető, ami ellensúlyozta a magas élelmiszer-inflációt és a gyenge exportaktivitást.

A belső fogyasztás hajtja a növekedést

A régió más feltörekvő gazdaságai, így Indonézia, Malajzia és a Fülöp-szigetek is az erős hazai kereslet eredményeképpen fognak növekedni idén és jövőre a jelentés szerint.

Az S&P ugyan 2025-ben némi visszaesést vár az indiai gazdaság növekedésében – a kilátásokat 6,9 százalékról 6,5 százalékra rontotta –, 2026-ban azonban ismét erősödésre, a 7 százalékos bővülésére számít.

A belső fogyasztás a legfőbb hajtóerő több más régióbeli feltörekvő gazdaságban is.
Fotó: AFP

A JPMorgan valamivel visszafogottabb, az amerikai bank elemzői 5,5 százalékos növekedést várnak jövőre Indiától, amely a Goldman Sach prognózisa szerint 2075-re a világ második legnagyobb gazdasága lesz, megelőzi nemcsak Japánt és Németországot, hanem az Egyesült Államokat is.

Ehhez képest kína, a térség gazdaságának eddigi motorja, a világ második legnagyobb gazdasága az idén várhatóan csak 5,4 százalékkal nő, ami 0,6 százalékponttal kisebb az S&P által korábban jelzettnél. 

Kína 2024-es növekedési kilátásait azonban javították,

most 4,6 százalékot várnak a korábbi 4,4 százalék helyett.

Kínában is hat az ösztönzés

„A reál-GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésünk javításához hozzájárult, hogy Kína nemrégiben jóváhagyta az ezermilliárd jüan értékű államkötvény-kibocsátást, és engedélyezte a helyi önkormányzatok számára, hogy részben előrehozzák a 2024-es kötvénykvótáikat” – idézte a CNBC a jelentésben foglaltakat.

Az erős belső kereslet ellensúlyozta a gyenge indiai exportaktivitást.
Fotó: AFP

Ez a lépés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb prognózisa szerint is javítja a kínai növekedés idei kilátásait, amelyet a szervezet 5 százalékról 5,4 százalékra javított.

Az S&P ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ingatlanszektorban tapasztalható zavarok továbbra is veszélyt jelentenek a kínai gazdaságra, ezzel a megállapítással az IMF is egyetért.

Market Ahead Of Eid In Kolkata
Piac Kalkuttában. Fotó: AFP

„Az új ingatlanok iránti kereslet továbbra is gyenge, ami hatással van a fejlesztők pénzforgalmára és a telekeladásokra” – mondta ezzel kapcsolatban Eunice Tan, az S&P Global ázsiai csendes-óceáni régiót vizsgáló hitelkutatási vezetője. „A korlátozott likviditás közepette a nagymértékben eladósodott önkormányzati finanszírozási eszközök (LGFV-k) esetében a hitelezési stressz fokozódhat, ami a kínai bankok tőkehelyzetét is rontja” – tette hozzá.

Optimizmusa ellenére az S&P 4,4 százalékról 4,2 százalékra vágta vissza az ázsiai csendes-óceáni térség Kína nélküli jövő évi növekedési kilátásait az Izrael és a Hamász között dúló háború okozta energiasokk és az amerikai gazdaság lassulásának kockázata miatt.