Miután a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. leányvállalatával a Talentis International Construction Investments Kft.-vel sikeresen teljesítette az októberben aláírt adásvételi szerződésben foglalt zárási feltételeket, csütörtökön véglegesítette és zárta az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlását – közölte a cég pénteken.

A közlemény szerint 

az adásvételnek köszönhetően horvátországi, romániai, ausztriai és németországi érdekeltségei mellett sikeresen tovább bővítette külföldi jelenlétét a Mészáros Csoport, amely ezúttal Bosznia-Hercegovinában folytatta terjeszkedését.

Banner,Cement,Factory.,Mixer,Truck,Delivery,Concrete,Mortar,,Transportation,To
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Júliusban szándéknyilatkozatot írt alá a Mészáros Lőrinc birtokolta Talentis Group Zrt., és Lukavac Cement d.o.o. tulajdonosa, az Asamer Baustoffe AG a boszniai vásárlat megvásárlásáról, ez a tranzakció zárult le csütörtökön az átvilágítási folyamat befejezésével és a szerződési feltételek teljesítésével és a szerződés aláírásával.

„Örömmel tölt el, hogy a Mészáros Csoport tovább növeli külföldi leányvállalatai számát, amelynek köszönhetően ma már nem csak a hazai piacon folytatunk sikeres üzleti tevékenységet. A Lukavac Cement d.o.o. egy olyan stabil lábakon álló, biztos eredménytermelő képességű iparvállalat, amelynek felvásárlása nagyban hozzájárul a hazai alapanyag ellátási gondok mérsékléséhez is. Célkitűzésünk, hogy a társaság az építőipari ágazatban erős alapot biztosítson a cégcsoportunk számára a növekedéshez. A jövőben is folyamatosan keressük az új lehetőségeket a hazai és nemzetközi piacon” – mondta Mészáros Lőrinc.

A felvásárolt cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. 

Az üzem éves termelési kapacitása 700 ezer tonna klinker és több mint egymillió tonna cement. 

A cég 50 százalékos részesedéssel bír a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.