Horvátországi és romániai érdekeltségei mellett tovább erősíti külföldi jelenlétét a Mészáros csoport, amely ezúttal Bosznia-Hercegovinában terjeszkedik. A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. az aláírt szándéknyilatkozat értelmében kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100 százalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen. 

Fotó: Lukavac Cement

A tranzakció várhatóan 2023 végén, az átvilágítási folyamat befejezését követően zárulhat. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyásától függ.

Az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal. Külön hozzáadott érték számomra, hogy ezzel a Mészáros csoport építőipari szegmense is kilép a nemzetközi piacra

– mondta a temában kiadott közlemény szerint Mészáros Lőrinc, a Talentis Group Zrt. tulajdonosa.

Harald Fritsch, az Asamer Baustoffe AG vezérigazgatója szerint a Lukavac Cement megszerzésével a Talentis Group Zrt. egy korszerű, integrált cementgyár tulajdonosává válik a Nyugat-Balkán szívében. Hozzátette: a kiváló csapattal működő, korszerű termelést biztosító létesítmények támogatni fogják a Mészáros csoport vertikális integrációs törekvéseit. Így az Asamer Baustoffe AG újrafókuszálhatja tevékenységének földrajzi hatókörét Ausztriára és a Szlovák Köztársaságra összpontosítva. 

A Lukavac Cement d.o.o.-t, az építőiparhoz szorosan kötődő, a régióban kiváló piaci pozícióval rendelkező cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.