Moszkva ígéretet tett arra, hogy több adatot hoz nyilvánosságra a kőolaj-termelésről, a raktárkészletről, valamint a finomított és exportált olaj mennyiségéről, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) nagyobb átláthatóságot kért a hatalmas ország különböző pontjairól indított, titkosított szállítmányokról.

A picture taken shows Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180kms outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Oroszország nem a kitermelés, hanem az olajexport csökkentését vállalta.
Fotó: Mikhail Mordasov / AFP

Oroszország az OPEC+ egyetlen olyan tagja, amely nem a termelés, hanem az visszafogásával járul hozzá a szervezet erőfeszítéseihez, hogy magasan tartsák a kőolaj árát – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Piaci elemzők azonban nehezen képesek ellenőrizni, hogy Moszkva pontosan mekkora mennyiséggel csökkentette a kivitelt.

A hírügynökség forrásai szerint Pavel Szorokin energetikaiminiszter-helyettes a múlt héten ígérte meg a több információ megosztását egy telefonkonferencia során, amelyet hat, a hajóforgalmat figyelő tanácsadó cég és árfigyelő ügynökség képviselőivel folytatott. Az S&P Global Plattsot, az Argus Mediát, Az Energy Intelligence-et, a Wood Mackenzie-t, a Rystadot és a Kplert az OPEC+ bízta meg, hogy koordináljon az ügyben Moszkvával.

A titkosítással nehezítik a szankciókat

Szorokin próbálta meggyőzni a többieket, hogy Oroszország száz százalékig teljesíti a megállapodást

– fogalmazott az egyik forrás. A miniszterhelyettes nem reagált a Reuters megkeresésére.

Megosztják az OPEC-kel a termelési és kiviteli adatokat.
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Moszkva titkosította az olajtermelési és exportadatokat, miután a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt. Az indok: nem szabad olyan információt felfedni, amelyek megkönnyítik az ország ellenségeinek, hogy monitorozzák és szankcionálják a szállítmányokat.

Az ország Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olaj- és üzemanyag-exportőre, napi hat-hét millió hordóval. Az üzemanyag-kivitelt már az adatok titkosítása előtt is nehezen lehetett követni, mert többtucatnyi kikötőt, vasútállomást és határátkelőt használnak, többféle áru exportjára. Oroszország az olajat ráadásul nagyrészt a saját árnyékflottájával és a piacon megjelent új külföldi cégek hajóival szállítja a vevőknek.

Emellett van az országban mintegy harminc nagy és nyolcvan kisebb finomító, amelyek összesen több mint ötmillió hordó olajat dolgoznak fel naponta.

Tudni szeretnék, betartja-e Moszkva a vállalásait

Az OPEC+ eredeti megállapodása keretében Oroszország vállalta, hogy az év végéig napi 300 ezer hordóval csökkenti az olajexportot, amelyet a legfrissebb egyezmény értelmében további 200 ezer hordóval fejelt meg 2024 első negyedévére vonatkozóan.

A szaúdi olajminiszter megérti, hogy az orosz tél megnehezítené a termelés visszafogását.
Fotó: AFP

Abdulaziz bin Szalmán szaúdi olajminiszter a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy az OPEC+ több garanciát vár Moszkvától vállalásai teljesítéséről. Azt mondta, hogy Oroszország képviselője havonta találkozik majd a tankerek mozgását figyelő cégekkel, hogy adatokat szolgáltasson, de részletekbe nem bocsátkozott.

Azt azonban hozzátette, hogy jobban szerette volna, ha Oroszország az export helyett inkább a termelés visszafogását vállalja. Megérti azonban, hogy az orosz tél miatt ez nehéz lenne.

Szaúd-Arábia joggal aggódik

Ronald Smith, a BCS Global Markets elemzője megérti a szaúdi aggodalmakat. Emlékeztetett, hogy az 1980-as és 1990-es években maga az OPEC sem mutatott túl nagy kitermelési fegyelmet, és Rijád hagyományosan „túl nagy részt vállalt a termeléscsökkentés terheiből”.

Inside Rosneft PJSC's Neftepererabotka Downstream Oil Refinery As Non-OPEC Members Pledge To Trim SupplyRail freight wagons stand at the petroleum fuel loading area at the Novokuibyshevsk oil plant, operated by Rosneft PJSC, in Novokuibyshevsk, Samara region, Russia. Oil trimmed a second weekly gain as investors weighed rising U.S. inventories against coming coordinated output cuts by OPEC and other producing nations. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Túl sok helyről indul Oroszországban az olaj és az üzemanyag külföldre.
Fotó: Getty Images

Nem meglepő, hogy Szaúd-Arábiának fontos lenne megerősíteni, hogy Oroszország, az OPEC+ második legnagyobb termelő tagja valóban azt az olajmennyiséget termeli és exportálja-e, amit állít

– tette hozzá.

A Reuters számításai szerint 

Oroszország teljes olajtermékexportja 2023. január–novemberében 98,8 millió tonna, azaz napi kereken kétmillió hordó volt.

Miután az betiltotta az orosz üzemanyagimportot, Oroszország Brazíliába, Törökországba, Észak- és Nyugat-Afrikába, valamint a Közel-Keletre irányította az Európába irányuló dízel- és más üzemanyagkivitelt, az olajának fő piaca pedig Kína és India lett.

Törökország és a Közel-Kelet, amelyek saját nagy finomítókkal rendelkeznek, azóta Európa első számú üzemanyag-szállítóivá váltak, és gyakran keverik saját üzemanyagaikat az oroszországi üzemanyagokkal vagy az orosz olajból készült finomított termékekkel.