Hirtelen-váratlan fordulat történt a németországi kifizetések terén, ugyanis az elmúlt napokban mindenki arra számított, hogy nagyberuházások állnak le állami támogatás híján. Az alkotmánybíróság döntése szerint ugyanis nem lehet zöldprojektekre fordítani az uniós helyreállítási alap forrásait – az állásfoglalás jobbegyenesként érte a német pénzügyminisztériumot, és Christian Lindner tárcavezető a kifizetések befagyasztását is elrendelte néhány nappal ezelőtt. Sok más beruházás mellett a közvélemény a Northvolt-projekt elnapolásával is számolt, azonban úgy tűnik, bizonyos esetekben mégis megnyomhatják az „entert”, és átutalhatják a cégek számlájára a korábban beígért dotációt.

Construction site for the Northvolt battery factory22 November 2023, Lower Saxony, Heide: Two Nothvolt employees walk across a construction site in the Dithmarschen district. This is where the Northvolt battery factory for electric cars is to be built. However, following the budget ruling by the Federal Constitutional Court, it is still unclear how the planned federal funding for the construction will proceed. The company Northvolt is expecting costs of around 4.5 billion euros. (Aerial view with a drone) Photo: Frank Molter/dpa (Photo by FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vajon mikor kezd toborozni a Northvolt Németországban?

Ez csak az első lépés

– fogalmazott a bejelentéskor Habeck alkancellár. Ebből a kijelentésből arra lehet következtetni, hogy 

a Pénzügyminisztérium lakatja mégsem zár annyira jól, és több beruházás is kaphat támogatást 

– egyelőre azonban erről nincsenek információk. Annyi biztos csupán, hogy égető szükség lenne a recesszióba esett gazdaságnak a fejlesztésekre, nemcsak a kibocsátáscsökkentés, hanem a termelés fellendítése miatt is. A mostani helyzet a magyar gazdaság számára sem kedvező, ugyanis számtalan magyar cég beszállítóként van jelen a Németországban, így az ottani bizonyosan csökkenti a magyar vállalkozások rendelésállományát is.

Akkor a számok

A bejelentés szerint 

Németország 700 millió eurót (csaknem 75 milliárd forintot) ad a Northvoltnak,

hogy megépítse autóakkumulátor-gyárát Észak-Németországban. Azt nem lehet tudni, hogy precedensértékű döntés született-e, de a lépés sürgető volt, ugyanis a támogatás nélkül az egész üzlet valószínűleg elúszott volna – nyilatkoztak a Bloomberg névtelen informátorai.

A támogatásból mintegy 564 millió eurót a szövetségi kormány biztosít, a fennmaradó részt több lépésben a létesítménynek otthont Schleswig Holstein tartomány fizeti ki – áll a gazdasági minisztérium közleményében.

BMW Battery Cell Competence Center26 October 2023, Bavaria, Vaterstetten: BMW round cells are seen during a press tour of BMW's Cell Manufacturing Competence Centre (CMCC) in Parsdorf, Germany, in a machine that seals the cells, in a factory hall in the "Battery Assembly" area. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Northvolt-sztori hűen tükrözi a német kormány küzdelmét – az államháztartás ugyan siralmas helyzetben van, de Berlin mégsem engedi elúszni a kulcsfontosságú, előremutató beruházásokat.

A kifizetések befagyasztása ellenére, egyedi döntés alapján van lehetősége a Pénzügyminisztériumnak utalni. A patthelyzet megoldásáról folyamatosan egyeztetnek, a tisztviselők más projektek finanszírozását is szeretnék keresztülvinni.

Kifejezők Robert Habeck gazdasági miniszter szavai is:

A Northvolt finanszírozásának biztosítása fontos lépés a magánbefektetések elindítása felé, amelyek hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtenek.  Jó, hogy meg tudtuk szerezni a mentességet a költségvetés befagyasztása alól, de ez csak az első lépés.

A stockholmi székhelyű Northvolt 2026-tól tervezi, hogy a heidei gyárában akkumulátorcellákat gyárt elektromos járművekhez. A szükséges beruházás összértéke körülbelül 4,5 milliárd euró, és várhatóan 3000 munkahelyet teremt.