Jövőre várhatóan 240 milliárd norvég korona (21,85 milliárd dollár) értékben hajtanak majd végre beruházásokat a Norvégiában működő olaj- és gázipari vállalatok az Offshore Norge friss becslése szerint – írja a Reuters.

NORWAY-OIL-ACCIDENT-ENVIRONMENT
Norvégia Európa egyik legnagyobb olajtermelője, a helyi olajcégek felpörgetik beruházásaikat. 
Fotó: AFP

Ezen belül a kitermelésre és kutatásokra fordított kiadások az idei 26,2-ről 31 milliárd koronára emelkednek 2024-ben, a 2023-ban végrehajtott 32 kutatófúrás után jövőre 40 ilyen fúrással számol a szövetség.

Az iparági csoport a tagjai körében végzett felmérés alapján módosította felfelé eddigi 194,3 milliárd koronás becslését. A helyi energiacégek az idén 202,5 milliárd korona összértékben hajtottak végre beruházásokat.

A korábbinál magasabb várakozás az új fejlesztéseknek, a folyamatban lévő projektek számának növekedésnek, valamint az inflációnak és a gyenge norvég koronának köszönhető a szervezet elemzése szerint.

Norvégiában nagy a nyomás a tengeri fúrótornyok piacán, de nemzetközi szinten a mélytengeri piac járul hozzá leginkább az árak emelkedéséhez

– mondta a hírügynökségnek Marius Andersen, az Offshore Norge vezető közgazdásza.

Az iparági befektetések 2024-ben tetőzhetnek, arra számítanak, hogy a következő években mérséklődnek a beruházások, a nagy projektek kifutása után 2028-ra már csak 166,5 milliárdos beruházással számol az iparági csoport.

Norvégia Nyugat-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelője, az országban napi átlagban valamivel több, mint négymillió hordót hoznak felszínre az energiahordozókból. Bár a skandináv ország 2050-re szeretné elérni a karbonsemlegességet, ezzel együtt folytatja az új olaj- és gázmezők feltárását és fejlesztését, a többi között a sarkvidéki Barents-tengeren.

Az ország jelentős iparági szereplői közé tartozik az Equinor, az Aker, a Vaar, mellettük olyan nemzetközi óriáscégek is jelen vannak, mint a brit Shell vagy az amerikai ConocoPhillips.