Éves alapon 34 százalékkal visszaeső, 6,2 milliárd dolláros nyereségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan a Shell. Az energiaárak csökkenése mellett az erős cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) kereskedelmi tevékenység segített ellensúlyozni a termelés visszaesését.

Moscow,,Russia,-,July,5,,2021:,Shell,Gas,Station,In
Harmadával csökkent a Shell profitja a harmadik negyedévben. Fotó: Shutterstock

Az európai olajóriás tisztított nettó nyeresége 6,22 milliárd dollár lett, messze elmaradva a tavalyi, kiemelkedően magas olaj- és gázárak mellett elkönyvelt 9,45 milliárdos tételtől. A július–szeptember közötti eredmény alig maradt el az LSEG 6,25 milliárdos elemzői konszenzusától, és sokkal jobb lett az előző negyedévben elkönyvelt ötmilliárd dollárnál.

A részvényeseknek több jut, a zöldágazatban elbocsátások esedékesek

A vállalat a következő három hónapra egy új, 3,5 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot hirdetett, 800 millióval többet fordítanak majd erre, mint az előző negyedévben. 

Az mértékén nem változtatott a vezetőség, a legutóbbi háromhavi eredményből részvényenként 33,1 centet fizetnek ki a befektetőknek.

A Shell azt is bejelentette, hogy stratégiájának részeként az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokkal foglalkozó részlegénél legalább 15 százalékos létszámleépítését tervez, és visszavágja hidrogénüzletágát. A társaság megújuló energiaforrásokkal és energiamegoldásokkal kapcsolatos tevékenységeinek többsége veszteséges volt a harmadik negyedévben.

A Shell újabb negyedévben nyújtott erős működési és pénzügyi teljesítményt, kihasználva a változékony nyersanyagpiacokban rejlő lehetőségeket. Folytatjuk portfóliónk egyszerűsítését, miközben kevesebb kibocsátással több értéket teremtünk

– idézi a vállalat közleménye Wael Sawan vezérigazgatót.

Az erős LNG-kereskedelem támogatta az eredményt a csökkenő árak mellett

Az upstream üzletág termelése 3 százalékkal napi 1,75 millió hordóra emelkedett, az integrált gázüzletágban ugyanakkor negyedéves bázison 9 százalékkal mérséklődött a termelés több mező időszakos karbantartása miatt. Az LNG-termelés 4 százalékkal maradt el a második negyedév volumenétől, az ausztrál partoknál fekvő Prelude platformon végzett nagyobb karbantartási munkák következtében.

Az áprilisi–júniusi időszakhoz mérten élénkebb LNG-kereskedelmi teljesítmény azonban így is kompenzálni tudta a csökkenő kihozatalt, szemben a BP-vel, amely kifejezetten gyenge teljesítményről számolt be az LNG-szegmensben.

A vállalat szabad készpénztermelése 7,5 milliárd dollárra csökkent az előző háromhavi 12,1 milliárdról, a tőkekiadások azonban félmilliárd dollárral emelkedtek, és 5,6 milliárdos tételt jelentettek az időszak során.

A Shell árfolyama 2023-tól
 

A Shell amszterdami tőzsdén jegyzett részvényei 1,2 százalékkal drágultak a csütörtöki kereskedés elején, idén pedig már 19 százalékot ralizott a kurzus.