Bár az uniós Stabilitási és Növekedési Paktum átalakításának év végi határideje egyre közeledik, Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter bejelentette, hogy Olaszország nem fogja elfogadni az EU új költségvetési szabályait, mivel azokat nem tudja teljesíteni – írta a Reuters.

olaszország
Giancarlo Giorgetti, Olaszország gazdasági minisztere keményen kritizálta a tervezett költségvetési szabályokat.
Fotó: Alberto Pizzoli

A koronavírus-járvány miatt 2020 óta felfüggesztett uniós költségvetési szabályok a tervek szerint jövőre térnének vissza, a tagállamok kormányai pedig jelenleg is tárgyalnak a módosításokról. Az EU vezetői a szigort támogatják, hogy a blokk minél előbb megoldhassa a pénzügyi problémáit, azonban komoly ellenállásba ütköztek Olaszország részéről, amely a lehető legenyhébb szabályozást szorgalmazza.

Teljesen komolytalan azt kérni tőlünk, hogy betarthatatlan szabályokat fogadjunk el. A költségvetési stabilitás fontos cél, de ezt csak reális úton lehet elérni

– nyilatkozta Giorgetti az pénzügyminisztereinek találkozója előtt. A tervezett uniós szabályok a költségvetési hiányt a 3 százalékára, az adósságot pedig 60 százalékra korlátoznák, s aki ezt nem tartja be, az ellen kötelezettségszegési eljárást indítanak. 

Számos tagállam azonban messze túllépi ezeket a határokat, köztük Olaszország is, amely szeptemberben a korábbi 3,7-ről a GDP 4,3 százalékára emelte a jövő évi hiánycélt, a kormány pedig arra számít, hogy 2026-ig nem fogják elérni a 3 százalékos uniós felső határt. Ezzel párhuzamosan az adósságon sem csökkentenének.

Kész a 2024-es EU-s költségvetés, „Magyarországnak megint igaza lett”

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió 2024-es költségvetését, amely elsősorban növeli a humanitárius segítségnyújtásra szánt összegeket, és támogatja az együttműködési programokat.

Az Európai Bizottság a tervezett szabályok minimális módosításával adna mozgásteret az olasz kormánynak, miközben egy költségvetési kiigazítási pályát is bevezetnének, amellyel az elsődleges kiadások – például a munkanélküliek támogatása és a kamatköltségek – csökkentésére fókuszálnának a következő négy-hét év alatt.

Németország emellett azt is szorgalmazza, hogy az Olaszországhoz hasonló eladósodott országok minden évben legalább a GDP 1 százalékával csökkentsék a tartozásaikat.

Giorgetti szerint azonban a túlságosan szigorú kiigazítási pályák hosszú távon visszavetik a növekedést. A Németország által követelt adósságcsökkentést az olasz kormány csak akkor lesz hajlandó követni, ha feltételek nélkül és teljes egészében megkapják az uniótól a koronavírus-járvány utáni helyreállítási forrásokat. 

Azt, hogy ezért tenniük is kéne valamit, meg sem akarják hallani Rómában. 

Kongatják a vészharangot: Olaszország hagyja elúszni az uniós forrásokat

Olaszországnak komoly akadályokat kell felszámolnia ahhoz, hogy hozzáférjen a neki járó pénzekhez. Közel százmilliárd eurónyi uniós forrás forog kockán.