BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Panaszkodnak az amerikaiak a gazdaságra, de nem fogják vissza a kiadásaikat

Az idén többet terveznek ajándékra költeni, mint negyed százada bármikor.

Az amerikaiak egyfolytában a gazdaság rossz állapotáról panaszkodnak a közvélemény-kutatóknak, ennek ellenére azt tervezik, hogy az idei ünnepi időszakban sem fogják vissza majd a költekezést.

Az ünnephez közeledve nő az amerikaiak költekezési kedve.
Fotó: AFP

A legfrissebb becslések szerint az emberek az Egyesült Államokban átlagosan 975 dollárt fordítanak ajándékok vásárlására – többet az októberben jelzett 923 dollárnál, derült ki a Gallup a heti felmérésének eredményéből. (Egy dollár 353,2 forint.)

Az elkölteni tervezett összeg száz dollárral több az egy évvel ezelőttinél,

és a legmagasabb, amióta a Gallup 1999-ben elkezdte ezt mérni, emlékeztetett a hírről beszámolva a CNN.

Az eredmény különösen érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy mi az amerikaiak véleménye a világ legnagyobb gazdaságáról. A hírtelevízió legfrissebb felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek 71 százaléka tartja gyengének, 38 százaléka nagyon gyengének a gazdaság állapotát.

A középosztály vezeti a költekezési szándék növekedését.
Fotó: AFP

Tíz amerikaiból négy szerint a gazdaság vagy a megélhetési költségek jelentik a legnagyobb problémát az Egyesült Államok számára, ami különösen nagy probléma a választások előtt egy évvel a Fehér Ház és a demokraták számára. Messze ez az első számú kérdés, amelyik az embereket foglalkoztatja.

Az is érdekes, hogy az idei év kilóg a sorból: az ajándékvásárlásra szánt összeg általában csökkenni szokott október és november között – most emelkedett. 

A növekedés tükrözheti a fogyasztók érdeklődését a kiskereskedelmi akciók iránt, amelyek a fekete péntek előtt kezdődtek

– írta szerdai jelentésében Lydia Saad, a Gallup amerikai társadalomkutatási igazgatója.

Az Adobe Analytics szerint a rekordokat döntő kedvezmények által elcsábított amerikaiak mind a fekete pénteken, mind a kiberhétfőn jelentősen megnövelték az online vásárlásra fordított kiadásaikat.

A nők és a fiatalok a legnagyvonalúbbak.
Fotó: AFP

A Gallup modellezése szerint a 975 dolláros új ünnepi költési becslés azt sugallja, hogy az ünnepi forgalom hat–kilenc százalékkal nőhet ebben a szezonban. Összehasonlításképpen: 2022 november–decemberében a kiskereskedelmi forgalom átlagosan 6,2 százalékkal bővült.

A tavalyihoz képest a költési szándék növekedését a közepes jövedelmű amerikaiak vezették. Ezek a háztartások – amelyeknek a bevétele 40 ezer és 99 999 999 dollár között mozog – 200 dollárral többet terveznek költeni, mint a tavalyi 709 dolláros becslés, közölte a Gallup.

A felső jövedelmű amerikaiak kiadási szándékában alig volt változás,

míg az alacsonyabb jövedelmű amerikaiak pedig a korábbi 477 dollárról 429 dollárra mérsékelték kiadási terveiket.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők és a 35 évnél fiatalabb felnőttek körében a tavalyihoz képest nagyobb mértékben nőttek a várható kiadások. Az amerikai GDP nagyjából kétharmadát a lakossági fogyasztás adja. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.