Nemzetközi gazdaság

Ursula von der Leyen szerint Ukrajna győzelme az uniós csatlakozás lesz

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarca nem jelenti automatikusan Ukrajna győzelmét. Az akkor következik be, amikor az ország az Európai Unió tagállamává válik.

Az Európai Uniónak addig kell támogatnia Ukrajnát, amíg csak szükséges – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajna egyre közelebb kerül az unióhoz.
Fotó: Frederick Florin / AFP

Von der Leyen elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarca nem jelenti automatikusan Ukrajna győzelmét.

Ukrajna nemcsak a megszálló ellen, hanem Európáért is harcol, és az európai családhoz való csatlakozás Ukrajna végső győzelmét jelenti majd.

Az uniós vezető úgy látja, hogy Ukrajna nagy lépéseket tett a csatlakozáshoz vezető reformok elfogadása érdekében.

„A kijevi parlament most hagyott jóvá két korrupcióellenes törvényt a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal személyzetéről és a vagyonnyilatkozatról, valamint elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló módosított törvényt is, amely a Velencei Bizottság fennmaradó ajánlását tartalmazza. Ez a törvény lehetővé teszi a kisebbségi nyelvek nagyobb mértékű használatát az iskolákban, a könyvkiadásban és a nyilvános rendezvényeken. A nemzeti kisebbségi csoportok máris pozitívan reagáltak erre a törvényre, és a mi első értékelésünk is pozitív” – taglalta Von der Leyen.

A bizottság elnöke szerint ha ezeket az intézkedéseket hatékonyan végrehajtják, akkor már a legtöbbet teljesítették a csatlakozáshoz szükséges reformfeltételekből.  

Ukrajna kemény munkával bizonyítja, hogy mennyire fontosak számára az uniós értékek, így nekünk is hasonlóan kell cselekednünk.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában viszont azt hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésében nincs egység a tagállamok között. Véleménye szerint Ukrajna az Európai Bizottság által szabott minimumfeltételeket sem teljesíti, és nem áll készen a tárgyalások megkezdésére. A nyugat-balkáni országok esetében évek óta ezért nincs előrelépés a bővítésben, ami nem helyes Gál szerint.

Egy pusztán politikai nyomásra meghozott, elhamarkodott döntés az uniós polgárok véleményének megkérdezése nélkül tovább rombolná az EU egységét – idézi a fideszes politikust az MTI. Ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár is.

Kiszámolták, mennyibe kerülne Ukrajna EU-s csatlakozása: ez fájna a magyaroknak

Ha Ukrajna valóban csatlakozna az Európai Unióhoz, az akkora összeg kifizetését jelentené a számára, amit talán már nem is érdemes átszámolni forintra.

 

 

Ukrajna Ursula von der Leyen Európai Unió uniós csatlakozás
Kapcsolódó cikkek