A kormány tartja az eddigi irányt, hogy a GDP-hez mért államháztartási hiány 2027-re 3 százalék alá csökkenjen, különösen fontos a kiadások ellenőrzése és az adóemelések elkerülése – jelentette ki Gabriel Attal új francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben kedden elmondott programbeszédében. A kormányfő Franciaország bürokráciamentessé tételét is szorgalmazta.

Fotó: AFP

Attal hangsúlyozta, hogy a kormány a következő költségvetésre vonatkozó első megtakarítási javaslatokat márciusban jelenti be. A politikus szerint Franciaország visszaerősödésének előfeltétele a költségvetési felelősség. Gabriel Attal bejelentette, hogy a nyár után a munkajog reformjának új szakaszát indítja el, hogy felszabadítsa a kis- és középvállalatok energiáit.

A miniszterelnök szerint a cél a kkv-szektor mindennapi munkájának jelentős egyszerűsítése, például bizonyos szabályokról közvetlenül a vállalatokon belül tárgyalhatnak a jövőben. Hozzátette: ez az egyszerűsítési törekvés nem korlátozódik a munka világára, a bürokrácia csökkentésével pedig teret nyer a szabadság.

A francia lakossággal, a szakemberekkel, a képviselőkkel együtt fogjuk felmérni a megszüntethető vagy egyszerűsíthető normákat, s meg fogjuk vizsgálni azokat az eljárásokat, amelyeken javítani lehet

– jelentette ki. Jelezte azt is, hogy az idei évtől lehetővé válik, hogy az ország bármely pontján online lehessen panaszt tenni. Azt is elmondta, hogy minden szerv, bizottság és egyéb szervek, amelyek az elmúlt 12 hónapban nem üléseztek, megszűnnek.

Nagy Márton: példaértékű a magyar és francia gazdasági együttműködés

Magyarország célja, hogy tovább erősítse találkozásipont-szerepét, ezért minden partnerével a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó rendezvényén. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kormány sikeresen visszaszorította az inflációt, megvédve a vállalkozásokat és a munkahelyeket is.