Magyarország célja, hogy tovább erősítse találkozási pont szerepét, ezért minden partnerével a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó rendezvényén.

_MG_9588Budapest 2023.10.10.
Századvég "Vidék konferencia"
foto: Vémi Zoltán
Világgazdaság
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Nagy Márton: kiválóak a francia–magyar kapcsolatok.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az eseményen Claire Legras francia nagykövet asszony mellett többek közt olyan, Magyarországon működő vállalkozások vezetői vettek részt, mint például az Auchan, a Cofidis, az Electrolux és a Sanofi.

A magyar és francia gazdasági együttműködés példaértékű, a kereskedelmi kapcsolatok rendületlenül erősek, a francia vállalkozások pedig a magyar gazdaság fontoss építőkövét adják. Franciaország hazánk ötödik legnagyobb befektetője, hiszen a százmilliárd eurót kitevő külföldi működőtőke-állomány mintegy 6 százalékát francia vállalatok adják. A miniszter emlékeztetett, hogy

2016 és 2019 között Franciaország hazánk negyedik legnagyobb befektetője volt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy Franciaország újra elérheti ezt a pozíciót. A Magyarországon működő 425 francia cég 41 ezer család megélhetését biztosítja, árbevételük meghaladja a 3700 milliárd forintot.

A Magyarországon tevékenykedő francia cégek szinte minden iparágban – legyen az a járműgyártás, a gyógyszergyártás, az élelmiszergyártás, a kis- és nagykereskedelem, az energetika vagy éppen a pénzügyi szektor – kiemelkedő eredményeket érnek el. Jól példázza ezt, hogy a 15 legnagyobb francia cég árbevétele 2022-ben meghaladta a 2 ezermilliárd forintot. Mindezzel párhuzamosan a magyar–francia külkereskedelmi kapcsolatok is virágoznak, Franciaország hazánk tizedik legnagyobb külkereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a tízmilliárd eurót.

Nagy Márton felhívta a figyelmet, hogy 2023-ban a kormány sikeresen visszaszorította az inflációt, és a családok mellett megvédte a vállalkozásokat és a munkahelyeket is. Ennek köszönhetően 2024-ben a kormány célja, hogy – együttműködve a francia vállalkozásokkal is – helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a gazdaság, amelynek három alappilléren kell támaszkodnia.

Messze még Nagy Márton álma – nem költekeznek önfeledten a magyarok

A gazdasági nehézségek miatt a háztartások nem szórják a pénzt olyan könnyen, mint régen.