A francia gazdák szombaton bejelentették, folytatják a tiltakozást – egy nappal azután, hogy a kormány egy sor olyan intézkedést jelentett be, amely szerintük nem felel meg teljes mértékben a követeléseiknek, közlekedési barikádokat emeltek az ország néhány főútvonalán.

ATTAL, Gabriel
Trágyadomb az aszfalton egy országos gazdatüntetésen, a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én.
Fotó: Sebastien Nogier

Az előző estén Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és intézkedéseket vezet be a nyolcadik napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

A gazdák a terményeikért magasabb felvásárlási árakat, kevesebb bürokráciát és az olcsó importtal szembeni védelmet követelnek. Az elmúlt napokban az egész országra kiterjedt a tiltakozás, és a tüntetők a traktoraikkal hosszú útszakaszokat zártak le, lassítva a forgalmat. 

Bűzös mezőgazdasági hulladékot is leraktak a kormányhivatalok kapujánál.

Bár szombaton fokozatosan feloldották a barikádok egy részét, a Vinci Autoroutes autópálya-üzemeltető közölte, hogy az A7-es autópálya, a Dél-Franciaországon át Spanyolországba vezető főútvonal még mindig le van zárva. Néhány más utat is részben lezártak, főként Dél-Franciaországban.