Az autószállító hajók hiánya nyújthat védelmet Európának a kínai elektromos autók dömpingjével szemben, miután 2020-ban, a koronavírus-járvány idején a hajótársaságok az öregebb óceánjárókat ócskavasnak adták el. A pótlásukra készülő hajók pedig csak három év múlva szállnak vízre.

Az autók iránti kereslet vártnál gyorsabb visszapattanása és a kínai felfutása ugyanis hiányt okozott a tengerjárókból, ami a szállítási díjak emelkedésével párosul. Egy autóterjesztő cég vezetője arról számolt be, hogy minden helyért meg kell küzdeni az óceánjárókon, mivel

az autószállító hajók száma még mindig 10 százalékkal elmarad a járvány előtti időszak adataitól.

Ennek ellenére az óceánokat keresztülszelő kocsik száma a várakozások szerint 17 százalékot nőhetett tavaly, a 23,4 milliós volumen ráadásul rekord, megdöntve a 2018-as korábbi csúcsot a Clarksons nevű hajózási cég ügynöke szerint.

Vehicles Export in Lianyungang
A roll-on wheel is being loaded with cars for export at the port of Lianyungang in Jiangsu Province, East China, on December 18, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Shutterstock

Tavaly az európai ugrott meg a legnagyobb mértékben, 40 százalékkal – írja a Financial Times, hozzátéve, hogy a legnagyobb szállító Kína lehetett 4,3 millió járművel, noha 2020-ban még kevesebb mint egymilliót küldött ide. A kínaiakon kívül Japán és Dél-Korea volt még kiemelkedő exportőr.

A hajózási költségek is nagyot nőttek: 

az óceánjárók bérlése napi 115 ezer dollárba került tavaly, ami 10 százalékkal magasabb a 2022-es értéknél és hétszerese a 2019-es eredménynek.

Tehát, amíg tavaly a konténeres áruszállítás költsége visszatért a megszokott szintre, vagy akár az alá is, addig az autók szállítása tovább drágult.

Stephen Gordon, a Clarksons kutatási igazgatója szerint: 

Az iparág próbálja utolérni a keresletet, és tavaly nyolcvan új hajóra adott le rendelést, ám ezek csak mintegy három év múlva lehetnek készen.

A Braemar hajóközvetítő cég adatai szerint 2016 óta 2020-ban vonták ki a legtöbb autószállító hajót a forgalomból. Az óceánjárók hiánya pedig leginkább az Európába exportáló, kínai elektromos autókat gyártó vállalatokat érinti érzékenyen elemzők szerint. Az ázsiai ország termelőkapacitásai meghaladják a belföldi keresletet, miközben a tengeri szállításnak nincs alternatívája.

Az európai piacon egyre nagyobb részesedést szerző kínai márkák szeptemberről októberre főként a hajózási gondok miatt nem tudták eladásaikat tovább növelni, nem meglepő tehát, hogy egyre több gyártó – köztük a legnagyobb a BYD, amely Magyarországon tervez gyárat – gondolkodik európai üzemek felhúzásán.

A kontinensen gazdát találó elektromos járművek nagyjából negyedét gyárthatják a kínaiaknál, miután a helyi márkák mellett 

  • a Tesla, 
  • a Polestar, 
  • a Renault, 
  • a BMW és 
  • a Volvo is gyárt Kínában az európai piacra. 

Az elektromos autók terén lemaradó európai cégek védelme érdekében az büntetővámok kivetését is fontolgatta korábban a kínai importtal szemben. Ám úgy tűnik, hogy az ellátási láncok problémái Brüsszel és az európai autóipar segítségére sietnek.