Niger, Mali és Burkina Faso kormányai bejelentették vasárnap, hogy kilépnek a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS), mert úgy ítélik meg, hogy a szervezet „jogtalan és embertelen” szankciókat vezetett be ellenük.

Abuja, 2023. augusztus 10.A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői a nigeri válság további kezeléséről kezdenek tanácskozást a nigériai fővárosban, Abujában 2023. augusztus 10-én. A nigeri katonai junta nem tett eleget a közösség ultimátumának, és nem helyezte vissza a hatalomba a megválasztott elnököt.MTI/EPA Abuja, 2023. augusztus 10.
A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetői a nigeri válság további kezeléséről kezdenek tanácskozást a nigériai fővárosban, Abujában 2023. augusztus 10-én. A nigeri katonai junta nem tett eleget a közösség ultimátumának, és nem helyezte vissza a hatalomba a megválasztott elnököt.
MTI/EPA
Fotó: MTI / EPA

A három afrikai ország – amelyeket jelenleg katonai junta irányít – közös nyilatkozata szerint a szervezet „külföldi hatalmak befolyása alá került, elárulta alapító elveit, és veszélyt jelent a tagállamaira”. Nem nyújtott nekik segítséget a terrorizmus elleni küzdelemben, hanem épp ellenkezőleg, „jogtalan és embertelen” szankciókat vezetett be, amelyek miatt tovább romlott a humanitárius helyzet a három afrikai országban.

Az 1975-ben a nigériai Lagosban létrehozott, 15 nyugat-afrikai államot tömörítő ECOWAS azért léptetett életbe büntetőintézkedéseket Nigerrel, Malival és Burkina Fasóval szemben, hogy rákényszerítse kormányaikat a demokrácia helyreállítására. A három afrikai országban az utóbbi időben megnőtt a dzsihadisták befolyása. Vezetésük eltávolodott Európától, különösen a területüket egykor gyarmatosító Franciaországtól, amely csapatokat állomásoztatott a térségben. 

A francia erők kivonását a puccsal hatalomra került katonai junták kényszerítették ki.