Nemzetközi gazdaság

Blokád alá vették a román gazdák az ukrán határátkelőt

A román gazdák lezárták a Halmeu-Diakove ukrán határátkelőt, tiltakozásul az ukrán mezőgazdasági termékeknek adott tisztességtelen versenyelőny miatt. A gazdák szerdán egy magyar határátkelőt vettek blokád alá. Az árufuvarozás teljesen leállt, de a személygépkocsik akadozva át tudnak jutni a határon.

Román gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak az ukrán határra és eltorlaszolták az autópályát. A demonstrációval a magas gázolajárak, biztosítás díjak, valamint az unió által szabadon beengedett ukrán mezőgazdasági termékek ellen tiltakoznak.

Romania,And,Ukraine,Two,Flags,On,Flagpoles,And,Blue,Sky
Fotó: Shutterstock

A tüntetők azt követelik, hogy az állam adjon nekik moratóriumot a hiteleik visszafizetésére és gyorsítsa fel a támogatások kifizetését. Emellett azt is akarják, hogy alakítsanak ki külön útvonalakat a uniós kamionoknak a határátkelőkön és a fekete-tengeri kikötők felé, ami elkülönül a közösségen kívüli, többek között az ukrán kamionok útvonalától – írta meg a Reuters.

A blokádot nagy mezőgazdasági gépekkel állították fel

– ezt az ukrán állami vámszolgálat közölte. Azt is közölték, hogy az Ukrajnából induló teherautóforgalmat ideiglenesen leállították, a személygépkocsik viszont lassan de át tudnak jutni a határon. Azt nem tudni, hogy a román gazdák mennyi ideig tartják fenn a határzárat.

A romániai fekete-tengeri kikötők kulcsfontosságúak az ukrán mezőgazdasági szempontjából, mivel Oroszország már nem engedi az ukrán áruszállítást a tengeren. Az ukránok így kénytelenek az árut a szárazföldön eljuttatni a romániai kikötőkbe, ahonnan a tengeren tovább tudják szállítani.

A román gazdák tegnap egy magyarországi határátkelőt vettek blokád alá. A tiltakozók azt követelik, hogy 

  • a kamionok számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás árának csökkentését,
  • a hektáronkénti állami támogatás megemelését,
  • az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását,
  • a gázolaj jövedéki adójának eltörlését.

Emellett egyenlő versenyfeltételeket kérnek a szállításban, és szükségesnek látják egy minimális referenciatarifa bevezetését Spanyolország és Magyarország mintájára. Követelik továbbá a parlament létszámának csökkentését a korábbi referendumnak megfelelően. Követeléseik között szerepel még 50 százalékos jövedelemadó-csökkentés a mezőgazdasági alkalmazottak számára, az elektronikus számla eltörlése az egymillió eurónál kisebb forgalmú cégek számára és a földterületek eladásának megtiltása külföldiek számára.

Korábban a lengyel fuvarozók is lezártak több ukrán határátkelőt, amiért az unió tisztességtelen versenyelőnyt ad az ukránoknak a közösség belső piacán. A lengyel blokádot ezen a héten függesztették fel, miután sikerült megállapodni a fuvarozókkal.

 

Románia Blokád határ fuvarozók
Kapcsolódó cikkek