Az Egyesült Királyságban 5,3 millióra nőtt azoknak a fogyasztóknak a száma, akik tartoznak az energiaszolgáltatónak, és ők könnyen abba a helyzetbe kerülhetnek, hogy kikapcsolják náluk az áramot és a gázt – figyelmeztetett a Citizens Advice.

LONDON, UNITED KINGDOM - 2022/12/02: General view of an electricity transmission tower, also known as a pylon, in London. (Photo by Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)so
Nyolcszázezer ember otthonában nem volt legalább 24 órán keresztül áram tavaly az elmaradások miatt.
Fotó: Vuk Valcic / SOPA Images / Getty Images

A független, de államilag finanszírozott tanácsadó szolgálat munkatársai minden eddiginél több olyan embernek segítenek, aki nem tud fizetni az energiáért. Aki pedig tartozást halmoz fel, azt arra kényszerítheti a szolgáltató, hogy 

előre fizessen a további szolgáltatásért, és kártyás fogyasztásmérőt telepít az otthonába.

A kártyát azonban nem mindenki tudja feltölteni, a szolgálat friss jelentése szerint 800 ezren voltak tavaly, akiknél több mint 24 órán keresztül nem volt áram és gáz emiatt, és 1,7 millió olyan fogyasztó, akinél legalább egy hónapban egyszer kikapcsolták az áramot és a gázt.

Az ilyen mérőórák felszerelését egy időre leállították, miután a The Times kiderítette és megírta, hogy a nagy energiacégek ehhez a lépéshez fordultak a kiszolgáltatott felhasználók otthonában. Azóta azonban ismét visszatértek ehhez a gyakorlathoz – emlékeztetett tudósításában a Sky News.

An aerial view shows snow covering St James Church and houses in Birkenhead, northwest England, on January 16, 2024. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Sok britnek választania kell: fűt vagy eszik. Fotó: Paul Ellis / AFP

A helyzet pedig csak rosszabb lesz, mert januárban ismét emelkedett az energiaár-plafon, az éves számla átlagosan 94 fonttal, 1928 fontra (866 ezer forintra) nőtt.

„A kormány azonban nem biztosított új energiaár-támogatást a rászorulók számára, és kifutott az időből ahhoz, hogy kidolgozza a 2024 áprilisára ígért hosszú távú megközelítést” – hangsúlyozta Clare Moriarty, a Citizens Advice vezérigazgatója. 

Azonnali cselekvés nélkül azt kockáztatjuk, hogy minden télen újra átéljük ugyanazt a válságot

– tette hozzá.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy majdnem hárommillió ember él olyan háztartásban, ahol a családnak választania kellett a meleg és az evés között, étkezést hagytak ki, csökkentették az élelmiszerekre fordított kiadásokat, eladtak vagy zálogba adtak tárgyakat annak érdekében, hogy feltöltsék a fogyasztásmérőket.

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 30: A member of the public walks past a graffiti sign that reads 'Keep warm this winter, make trouble' on November 30, 2023 in Harrow, London, United Kingdom. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Különösen a kisgyerekesek vannak veszélyben.
Fotó:  Dan Kitwood / Getty Images

A Citizens Advice szerint különösen aggasztó azoknak a családoknak helyzete, ahol négy év alatti gyerekek vannak. Ezek a háztartások kétszer nagyobb valószínűséggel adósodnak el, és kényszerülnek a gáz- és áramszolgáltatás lekapcsolására, mint azok, akiknek nincsen gyermekük. Az előre fizetős fogyasztásmérők kényszerfelszerelését ugyanis csak azokban az esetekben korlátozzák, ha a gyerek két évnél fiatalabb.

A szolgálat felmérése szerint minden negyedik háztartás nem engedheti meg magának az alapvető számlák kifizetését, míg minden tizediknek kölcsönt kellett felvennie az elmúlt hat hónapban az energiaszámlák rendezéséhez. A kutatás során megkérdezett adóssággal rendelkezők fele pedig a fűtés kikapcsolásával próbálja rendezni a számláit.

Az energiatartozás rekordot jelentő 2,9 milliárd fontot tett ki.