Több mint 16 millió brit, az ország felnőtt lakosságának 30 százaléka késett az idén legalább egy számla kifizetésével, és közülük kétmillió ember életében először kényszerült ilyesmire – derült ki a pénzügyi és nyugdíjügyekkel kapcsolatos szolgáltatásokat végző Money and Pensions Service (MaPS) jelentéséből.

A customer uses a twenty pound sterling note and sterling coins to pay for goods inside a store in east London on March 31, 2023. The UK economy performed slightly better than thought in the final quarter of last year, revised data showed Friday, but analysts warned of recession risks as inflation remains sky high. (Photo by Susannah Ireland / AFP)
Tartósan adóssággcsapdába kerülhet, aki nem kér időben segítséget.
Fotó: AFP


Legtöbben a hitelkártya-adósságot nem egyenlítették ki, amelyet a az önkormányzati és a banki hitelek törlesztésének elmaradása követett. Sokan nem tudták azonban kifizetni a lakbért és a jelzáloghitelt sem – számolt be a Sky News internetes kiadása.
A MaPS arra sürgeti az anyagi nehézséggel küzdőket, hogy minél előbb lépjenek: egyeztessenek a céggel, amelynek tartoznak, mert lehetséges, hogy kapnak egy jobb ajánlatot vagy lehetőséget a részletfizetésre. Hasznos felvenni a kapcsolatot egy jótékonysági intézménnyel is, amely esetleg segíthet, vagy ingyenes hiteltanácsadókhoz ajánlatos fordulni.

Az lakosainak közel tíz százaléka nem tudta megfelelően felfűteni lakását

Eurostat: minden tizedik uniós lakos nem tudott megfelelően fűteni az otthonában.

„Az emberek küszködnek az idén, és ahogy ezek az eredmények is mutatják,  egyes háztartások költségvetése súlyosan túlerőltetett” – hangsúlyozta Charlotte Jackson, a MaPS tanácsadási vezetője. 

Jelenleg hétből egy ember nem tesz semmit, amikor az első nehézségek jelentkeznek, és ez csak fokozza annak a kockázatát, hogy hosszú távon adósságcsapdába kerül

– tette hozzá.

Daily Life In LondonA shopper carries bags from department store Selfridges walks along Regent Street in London, England, on December 2, 2021. (Photo by David Cliff/NurPhoto) (Photo by David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Egy friss felmérés szerint a britek majdnem kétharmada kevesebbet tervez idén költeni a karácsonyra.
Fotó: AFP

A megélhetési válság évek óta egyre súlyosabb az Egyesült Királyságban, és ennek a hatása az idén nyilvánvaló lesz karácsonykor is. Az Accenture kutatóintézet felmérése szerint a brit felnőttek majdnem kétharmada kevesebbet tervez költeni az ünnepekre. 
A britek olcsóbban szándékoznak megúszni az ajándékozást és az étkezést is, kevesebbet fognak étterembe és pubba menni, és azt is jobban megnézik, mennyi és milyen árú élelmiszert vásárolnak a boltokban. 

A megkérdezettek több mint fele azt tervezi, hogy nem használja ki a Black Friday, a Cyber Monday és a december 26-i Boxing Day alkalmával kínált akciókat sem.

A hétfőn nyilvánosságra hozott eredmény sokkal pesszimistább képet fest, mint a többi hasonló felmérés – emlékeztetett a Reuters. A Deloitte és a PwC a múlt hónapban közölt jelentése még arról számolt be, hogy a briteknek csak az egyharmada tervezte, hogy idén karácsonykor meghúzza a nadrágszíjat. Nagyobb optimizmusra adott okot az is, hogy a megélhetési válság ellenére a fogyasztás viszonylag magas maradt az évfolyamán.

A cashier scans goods at a Waitrose supermarket in London on December 29, 2021. British inflation has rocketed to its highest level for more than 10 years on broad-based price gains, data showed earlier this month. (Photo by Hollie Adams / AFP)
A kiskereskedők még jó ünnepi szezonban reménykednek.
Fotó: AFP

Bár a szokatlanul enyhe időjárás miatt szeptemberben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, mert nem kellett lecserélni a nyári ruhatárat, a Next ruházati hálózat múlt heti beszámolója szerint az őszi idő október közepi beköszöntésével fellendültek az eladások. A Next előrejelzése szerint a forgalom éves bázison 2 százalékkal nő majd a negyedik negyedévben.

Optimistán várja az ünnepi időszakot az ország legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Tesco és a rivális Sainsbury szupermarketcsoport is, emlékeztetett a hírügynökség. A jó üzlet reményében a Marks & Spencer az idén a szokásosnál több ideiglenes alkalmazottat vesz fel a karácsonyi időszakra.

„Ott havi ötszáz eurót fizettem rezsire, itt meg csak százat”

Pár év leforgása alatt több mint harmadával nőtt a Magyarországon élő német állampolgárok száma. Ennek nemcsak anyagi okai vannak: a német migrációs politika és a Covid-korlátozások is vonzóvá tették Magyarországot.