Németországban kismértékben nőtt a munkanélküliek száma decemberben, megfelelve az elemzői várakozásoknak – közölte a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) szerdán.

Unemployed,People,Are,Walking,The,Streets.,The,Concept,Of,Unemployed,
Unemployed people are walking the streets. The concept of unemployed, sadness, depressed and human problems The concept of unemployed, sadness, depressed and human problems német munkanélküliség
Decemberben is nőtt a német
Fotó: Shutterstock

Németország munkanélküliségi rátája 2023 decemberében 5,9 százalékra emelkedett, ami enyhe növekedést jelent a novemberi felülvizsgált 5,8 százalékos adathoz képest, összhangban a piaci előrejelzésekkel.

Ez volt a legmagasabb ráta 2021 májusa óta, és a tizenegyedik egymást követő hónapban jelentett növekedést. A német munkanélküliek száma így összesen 2,7 millió főt tett ki.

 

 

Az előző évhez képest azonban a munkanélküliek száma jelentősen, 186 ezerrel ugrott meg. A regionális különbségek továbbra is jelentősek: a legnagyobb munkanélküliséget Bréma és Berlin regisztrálta, míg Bajorország továbbra is a legerősebb német régió.

A még mindig jól tartja magát a gazdasági terheket és az általános bizonytalanságot figyelembe véve, és abban bízunk, hogy jövőre sokkal robusztusabbá fog válni

– mondta Andrea Nahles, a szövetségi foglalkoztatási ügynökség elnöke. Németország azonban tavaly Európa egyik leggyengébb gazdaságává vált a magas energiaköltségek és az energiaintenzív iparágak ehhez kapcsolódó visszaesése, a gyenge globális megrendelések és a magasabb kamatok miatt. A feldolgozóipart és az építőipart pedig továbbra is visszafogja a gyenge kereslet.

A német gazdaság problémái pedig Magyarországot is veszélyeztetik: a növekvő munkanélküliség és a megélhetési válság miatt csökken a fogyasztás, ez pedig a magyar exportőröket nehéz helyzetbe hozhatja, hiszen a hazai kivitel negyede Németországba irányul. Az ott dolgozó magyarokról nem is beszélve, akikre sötét árnyékokat vetnek a leépítési hullámok növekvő esélye. Öröm az ürömben, hogy a bajor adatok viszonylag kedvezőek, ugyanis a délnémet tartománnyal fonódott össze a leginkább a magyar gazdaság. 

A német gazdaság jövőre se előzi meg a csigát

A német gazdaság nem találja a kiutat a stagnálásból, a következő évek növekedése is gyenge lehet a Bundesbank szerint.