Óvatos az amerikai gazdaság közeljövőjét illetően Jamie Dimon, a világ egyik legnagyobb bankja, a JPMorgan Chase vezérigazgatója a pénzügyi és geopolitikai kockázatok kombinációja miatt.

JPMorgan Chase Chairman and CEO Jamie Dimon testifies during a Wall Street oversight hearing by the Senate Banking, Housing, and Urban Affairs committee on Capitol Hill in Washington, DC, December 6, 2023. Large US banks railed against new proposed capital requirements at a congressional hearing on Wednesday, joining Senate Republicans in casting the measures as crimping loans to everyday Americans. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Jamie Dimon óvatosságra int. Fotó: AFP

„Nagyon jelentős erők fognak hatni ránk 2024-ben és 2025-ben” – figyelmeztetett a CNBC-nek adott nyilatkozatban az ukrajnai háborúra, a közel-keleti válságra, a Vörös-tengeren tapasztalható terrortevékenységre és a mennyiségi szigorításra utalva. Az utóbbi a Federal Reserve azon lépéseire vonatkozik, amelyekkel az amerikai jegybank csökkenti a mérlegét, és visszafogja korábbi erőfeszítéseit, beleértve a kötvényvásárlási programokat, és amelynek a működését Dimon szerint még nem is értik pontosan.

Dimon már az elmúlt években is óvatosságra intett, annak ellenére, hogy a JPMorgan, az ország legnagyobb bankja rekordnyereséget ért el, és az amerikai gazdaság egyelőre dacol a recessziós előrejelzésekkel . Az ellenére az amerikai fogyasztás többnyire egészséges maradt a jó foglalkoztatási szintnek és a koronavírus-járvány alatt felhalmozott lakossági megtakarításoknak köszönhetően.

A részvénypiac sem mennyország

Dimon szerint az elmúlt hónapok viszonylag élénk részvénypiaca elaltatta a befektetők potenciális kockázatokkal kapcsolatos félelmeit. Az S&P 500 19 százalékot emelkedett az elmúlt évben, és nincs messze a csúcsszintektől.

Az élénk részvénypiac elaltatta a befektetők kockázatokkal kapcsolatos félelmeit.
Fotó: Angela Weiss 

„Véleményem szerintem hiba lenne feltételezni, hogy minden pompás. Amikor a részvénypiacok emelkednek, az olyan, mint egy kis adag kábítószer, mindannyian úgy érezzük, hogy milyen nagyszerű. De ne feledjük, hogy nagyon sok fiskális ösztönzésben volt részük, ezért én inkább óvatos vagyok” – fogalmazott.

A CNBC emlékeztetett, hogy Dimontól nem idegenek az ijesztő előrejelzések, a mennyiségi szigorítás és az ukrán konfliktus miatt 2022-ben gazdasági „hurrikánt” prognosztizált. Az interjúban beszélt az Ukrajnáról, Donald Trump volt elnökről, a bevándorlásról, a kereskedelmi ingatlanokról és a bitcoinról.

Óva int a bitcointól

Az utóbbiban még mindig nem lát értéket, korábban „felhájpolt csalásnak” nevezte, ami „még mindig nem érdekli”. A bitcoinbefektetésekkel kapcsolatos személyes tanácsa: „Senki ne keveredjen bele.”

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
Jamie Dimonnak változatlanul rossz a véleménye a bitcoinról.
Fotó: Shutterstock

Ukrajnát illetően kijelentette: „Meg kell értetnünk az amerikai közvéleménnyel, hogy ez a szabad világ szabadságáról és demokráciájáról szól, ezért folyik a harc.”

Bár a múltban többször is összecsapott Donald Trumppal, 

Dimon szerint a volt elnöknek több dologban igaza volt, és azért támogatják a választói,

mert megfogalmazza az aggodalmaikat, amelyeket más politikusok nem. „Lépjünk egy kicsit hátra, és legyünk őszinték: a NATO-val kapcsolatban bizonyos mértékig igaza volt, ahogyan a bevándorlással kapcsolatban is. Elég jól növelte a gazdaságot. Az adóreform működött.”

Több tiszteletet Trump szavazóinak

Dimon szerint Trumpnak igaza volt Kínával kapcsolatos egyes kritikáiban is. „Nem tetszik, ahogyan Mexikóról beszélt” – folytatta, arra utalva, hogy Trump 2015-ös jelöltségének bejelentésekor azt mondta, hogy a szomszéd ország bűnözőket és erőszaktevőket küld az Egyesült Államokba. „De néhány ilyen kritikus kérdésben nem tévedett, és ezért szavaznak rá” – tette hozzá.

Washington,,Dc,–,August,03,,2023:,A,Scene,Outside,The
A bankvezér szerint árt Joe Biden kampányának a sok negatív beszéd a MAGA-ról.
Fotó: Phil Pasquini

Azt javasolja Trump bírálóinak, hogy „legyenek egy kicsit tisztelettudóbbak a polgártársainkkal”, és kérdezzék meg, miért támogatják a volt elnököt.

Felemlegette, hogy Hillary Clinton 2016-ban „sajnálatra méltónak” nevezte Trump támogatóit, Barack Obama volt elnök pedig 2008-ban a „fegyverekhez vagy a valláshoz” ragaszkodóknak a középnyugatiakat.

„De most tényleg? Nem hagyhatnánk abba ezeket a dolgokat, és nőhetnénk fel, bánhatnánk tisztelettel másokkal, és hallgatnánk meg őket? Úgy vélem, hogy ez a negatív beszéd a MAGA-ról ártani fog Joe Biden választási kampányának” – tette hozzá a Make America Great Again, vagyis a „Tegyük újra naggyá Amerikát” Trump-szlogenre utalva.