Olaf Scholz német kancellárnak címzett nyílt levélben bírálták a szövetségi kormány intézkedéseit a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák.

Demonstrations against the right in Potsdam
Egyre nő az elégedetlenség Scholz kormányával szemben.
Fotó: AFP

A tartományok gazdasága állandó válságüzemmódban van – szögezik le nyílt levelükben, amelyet több türingiai, szászországi, szász-anhalti, brandenburgi és mecklenburg-elő-pomerániai kamara elnöke írt alá.

Levelükben kifogásolták, hogy a politika nem integrálja a különböző érdekeket, elterjedt a részvétel nélküli döntéshozatal a szövetségi kormánynál, kirívóan eltérnek a kormányzati „szavak és a tettek”. A levél példaként hozza fel a szövetségi költségvetés körül tavaly év végén kirobbant botrányt. 

Számos, már korábban is meglévő gyújtópont lobbanhat lángra annak következtében, ahogyan a szövetségi kormány a karlsruhei ítéletet kezeli

– írják a kamarai elnökök.

Kritizálják továbbá a bürokrácia csökkentésének a hiányát és a munkakerülés ösztönzését, mindezek pedig együtt erodálják Németország nemzetközi versenyképességét. Levelükben „házi készítésűnek” nevezték az országszerte felforrósodott hangulatot, amely a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet, utalva ezzel az idén esedékes szászországi, türingiai és brandenburgi tartományi választásokra.

Ha semmi sem változik alapvetően az önök cselekedeteiben és magatartásában, attól tartunk, hogy egyik keletnémet tartomány a másik után a jobboldali szélsőségek gyülekezőhelyévé válik

– fogalmaznak levelükben a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák képviselői, megjegyezve, hogy emiatt fennáll a gazdasági tranzitországgá válás veszélye is.