BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
X (formerly Twitter) CEO Elon Musk makes a heart with his hands during the Atreju political meeting organised by the young militants of Italian right wing party Brothers of Italy (Fratelli d'Italia) on December 16, 2023 at the Sant'Angelo Castle in Rome. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)

Óránként ötmilliárd forintot keresnek a leggazdagabbak, 200 év is kevés a szegénység felszámolásához

Szűk három év alatt megduplázta vagyonát a világ öt leggazdagabb embere, Elon Musk és Jeff Bezos is rettentően megszedte magát 2020 óta. A globális pénzügyi vagyon közel fele a legvagyonosabb egy százalék kezében van az Oxfam friss jelentése szerint. A szervezet szerint 230 év kellene a globális szegénység felszámolásához, világ első ezermilliárdosa viszont akár tíz éven belül meglehet.

Elképesztő ütemben gyarapították, a pandémia óta megduplázták vagyonukat a világ leggazdagabb milliárdosai, miközben közel ötmilliárd ember vált még szegényebbé bolygószerte – írja friss jelentésében az Oxfam, amelyet a héten sorra kerülő davosi Világgazdasági Fórum kezdetére időzített a szegénység és egyenlőtlenség ellen küzdő szervezet.

Italian PM Meloni Hosts 'Atreju 2023' Conservative Political Festival In RomeROME, ITALY - DECEMBER 15: Elon Musk, chief executive officer of Tesla Inc and X (formerly Twitter) Ceo speaks at the Atreju political convention organized by Fratelli d'Italia (Brothers of Italy), on December 15, 2023 in Rome, Italy. Italian Prime Minister Giorgia Meloni's right-wing political party organised a four-day political festival in the Italian capital. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
Elon Musk több mint kétszázmilliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere. Fotó: Getty Images

A világ öt leggazdagabb üzletemberének – Elon Musk, Jeff Bezos és társaik – vagyona 114 százalékkal nőtt 2020 márciusa és 2023 novembere között, és tavaly év végén már 869 milliárd dollárra rúgott a szervezet szerint, amely a Bloomberg Billionaires Index alapján tette közzé megállapításait.

Ötmilliárd forintos órabér a leggazdagabbaknál

Ez azt jelenti, hogy a Föld öt leggazdagabb embere óránként 14 millió dollárt – átszámítva 4,85 milliárd forintot – keresett ebben az időszakban. Ha a top öt milliárdos naponta egy-egy millió dollárt költene, akkor is 476 évbe telne, mire teljesen felélnék az összvagyonukat.

A társadalmi egyenlőtlenségeket jól példázza az is, hogy a leggazdagabb 1 százalékba tartozók kezében koncentrálódik a globális pénzügyi vagyon 43 százaléka. 

Ez az arány még magasabb a Közel-Keleten, Ázsiában és Európában, ahol az összvagyon 47 százaléka összpontosul a legszűkebb elit kezében.

Csak az Egyesült Államokban élő milliárdosok vagyona 1,6 ezermilliárd dollárra hízott 2020 óta, ami 46 százalékos növekedés. Eközben az amerikai háztartások mediánvagyona 37 százalékkal gyarapodott 2019 óta, és 192 ezer dollárra rúgott 2022 végén.

Elon Musk iszonyatos pénzt keresett a pandémia óta

Az elektromos és önvezető autókat gyártó Tesla és az űripari Space X tulajdonosaként ismert Elon Musk vagyona rakétaként, 737 százalékkal lőtt ki ebben az időszakban. Az időközben a Twittert is megvásárló dél-afrikai-amerikai üzletember szűk három év alatt 216,2 milliárd dollárral gazdagodott. Az Amazon-alapító Jeff Bezos eközben 24 százalékkal, azaz 32,7 milliárd dollárral lett vastagabb. Az Oracle szoftveróriás legszűkebb elitbe tartozó alapítója, Larry Ellison 75,2 milliárd dollárt keresett ez idő alatt, vagyona így valamivel több, mint kétszeresére nőtt.

Az Oxfam szerint a vagyonosodási trendek alapján 230 évre lenne szükség a globális szegénység megszüntetéséhez, a világnak viszont már tíz éven belül meglehet az első ezermilliárdosa.

Egyetlen vállalatnak vagy magánszemélynek sem szabadna ekkora hatalommal rendelkeznie gazdaságunk és életünk felett – hogy világos legyek, senkinek sem szabadna egymilliárd dollárral rendelkeznie

– hangsúlyozta Amitabh Behar, az Oxfam International ideiglenes ügyvezető igazgatója.

A Blomberg naponta frissített milliárdoslistája alapján továbbra is Elon Musk a világ leggazdagabb embere 230 milliárdos vagyonával, megelőzve a 179 milliárdot „összekuporgató” Jeff Bezost. Az Oxfam listáján még harmadik helyen szereplő Larry Ellison viszont már csak a nyolcadik legtehetősebb embernek számít 2024 elején, 122 milliárd dollárra taksált vagyonnal. A dobogó harmadik fokán a luxus- és divatipar prominens képviselője, Bernard Arnault áll 162 milliárd dollárral. Őt Bill Gates Microsoft-alapító és Mark Zuckerberg, a  Facebook kitalálója követi 140, illetve 135 milliárdos vagyonával.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.