Kedvezőtlenek a munkaerőpiaci kilátások, folytatódhat a munkaerő-felvétel befagyasztása – áll az ING elemzésében. A nemzetközi pénzintézet szakértői szerint a lanyha gazdaságnövekedési ütem mellett a geopolitikai bizonytalanságok, a háborúk és a magasabb kamatok is visszafogják a cégek gazdasági aktivitását, emellett a relatíve magas is csökkenti a beruházási kedvet és a fogyasztást idén.

A robbanásszerű csökkenésével sem szabad számolni

– folytatják az elemzők, ugyanakkor az elöregedő társadalmak következtében sok európai ország munkaerőpiaca feszes marad. Mindamellett az is tény, hogy a munkaórák száma továbbra sem éri el a koronavírus-járvány előtti szintet.

Factory,Worker,In,A,Hard,Hat,Is,Walking,Through,Industrial
Külföldön is nehéz lesz elhelyezkedni a magyar munkaerőnek


Beborul az ég a munkaerő-kölcsönzők felett

Viszonylag kedvezőbb időszak után a munkaerő-kölcsönzők sem várhatnak sok jót az idei évtől. 

Nehezebben tudnak majd toborozni, a legfeszesebb helyzet Belgiumban és Hollandiában alakulhat ki, ezekben az országokban a meghirdetett állások 5 százalékát már tavaly év végén sem sikerült betölteni.

Összességében enyhén emelkedhet a munkanélküliség a kontinensen idén  

– állapítják meg a szakértők. A cégek beruházási kedve is alacsony szinten van, különösen a az ideiglenes munkavállalókat tömegével foglalkoztató feldolgozóiparban. De a helyzet a szolgáltató szektorban sem jobb, a kapacitáskihasználtság is alacsony szinten áll.

 

Hollandia – kék folt a szürke égen

Míg összességében romlik a gazdasági helyzet, és a legtöbb munkáltatónak szerény tervei vannak, Hollandiában, Belgiumban és a szinte a legrosszabb adatokat publikáló Németországban a  legoptimistábbak a cégvezetők. Ugyanakkor Franciaországban, Svájcban és Svédországban a munkaerő-felvételi tervek most gyengébbek, mint tavalyi év vége felé voltak. Hollandiában kisebb kereslet mutatkozhat a kölcsönzött munkaerő iránt, itt 5 százalékos lehet idén a visszaesés. A feldolgozóipari megrendelések gyors csökkenése miatt elsőként a kölcsönzött munkaerőt bocsátják el – hangsúlyozzák az elemzésben. 

Belgium – kitarthat a fogyasztás

A belga idei növekedése viszonylag magas lehet, 0,7 százalék. Ez elsősorban az automatikus bérindexálásnak köszönhető, azaz annak, hogy 

a bérek az infláció mértékével megegyezően folyamatosan nőnek.

A vásárlóerő tehát ebben az országban bizonyosan nem csökken, ami a fogyasztáson, így a cégek munkaerő-felvételi kedvén is meglátszódhat. Ugyanakkor az első ránézésre viszonylag kedvező kilátások a magasabb munkaerőköltségek következtében csökkenő kereslet miatt szertefoszlanak.  

Industrial,Factory:,Team,Of,Engineers,,Technicians,And,Workers,,Working,On
Fotó: Shutterstock

 

Franciaország – létszámstopok

Borús kilátások jellemzik Európa második legnagyobb gazdaságát, a tavalyi 0,9 százalékról 

0,6 százalékra lassulhat a  

Ez sok bizonytalanságot szül, amit csak tetéz a magas infláció. A foglalkoztatási körülmények romlanak, a lehűlni látszik. A szolgáltató szektor valószínűsíthető mélyrepülése csökkenti majd a kölcsönzött munkaerő iránti igényt, összességében a foglalkoztatási helyzet bizonyosan nem javul majd Franciaországban az ING szerint.

Németország – a befagyasztja a munkaerőpiacot

Az energiahiánytól való félelem, a magas kamatok és a tartósan magas infláció egyaránt tépázza Európa legnagyobb gazdaságát. Nyomás alá kerül a meghatározó autóipar is, és a feldolgozóipar más ágazataiban is csökkenhet a termelés. Ugyan a demográfiai folyamatok következtében akár még munkaerőhiány is felléphet bizonyos területeken, összességében borús lehet az idei év a munkaerőpiaci folyamatok szempontjából.
Az elemzés összességében sem fest kedvező képet az európai gazdaságokról, de talán

 a németországi helyzet lehet a legfájóbb pont a magyar munkavállalók számára. A két gazdaság szoros kapcsolatban áll egymással, számtalan magyar munkavállaló – már csak a viszonylagos közelség miatt is – Németországban helyezkedett el az elmúlt években, míg sok magyar cég beszállítóként van jelen a 80 milliós országban. 

Svédország – gyengülő mutatók

A skandináv gazdaság idén recesszióba kerül minden bizonnyal, a gazdasági aktivitás stagnálhat, az üzleti és a fogyasztói bizalom egyaránt alacsony. A gazdasági helyzet gyengíti a munkaerőpiacot, a felvételi kedvet, különösen az építő- és a feldolgozóiparban.

Workers of the ArcelorMittal steel-producing factory inspect the storage units of raw material for further processing of steel at the plant near the harbour in Hamburg, northern Germany, on October 7, 2022. Soaring energy prices have forced operators to partially idle the ArcelorMittal's massive steelworks plant, adding to fears that Germany's industrial companies, the backbone of Europe's biggest economy, are facing an existential threat. (Photo by Axel Heimken / AFP)
Fotó: AFP

 

Svájc sem csillog olyan fényesen

A kicsi és tőkeerős svájci gazdaságot is megtépázzák a globális folyamatok. A tavalyi 2,3 százalékos GDP-növekedés idén és jövőre 0,6 százalékra lassul, zsugorodik a meghatározó gyógyszeripari ágazat. Összességében a munkaerőhiány sem tesz jót a növekedésnek, nehéz ugyanis megfelelő jelölteket találni. Így a foglalkoztatás az alpesi országban is csökkenhet idén.  

Egyesült Királyság – egyre több munkanélküli

A szigetország gazdasági aktivitása várhatóan legfeljebb szerény mértékben növekedhet idén, a lanyha teljesítmény a betöltetlen álláshelyek gyors csökkenéséhez és a munkanélküliségi ráta további növekedéséhez vezethet. Ugyanakkor létszámhiány is van a gazdaságban, így a munkaerőpiaci folyamatok csak mérsékelten romolhatnak.

Nehéz megbecsülni, hogy összesen hány magyar munkavállaló dolgozik külföldön, de az valószínű, hogy a számuk – látva a trendeket – nem fog drasztikusan nőni idén, ugyanis a meghatározó európai gazdaságok döcögnek, a toborzási kedv pedig ezzel párhuzamosan csökken.