Ukrajna uniós integrációja nem áll jelenleg sem a tagországok, sem az unió érdekében, mert olyan drámai hatásai lennének, amelyeket most még teljesen felmérni sem lehet – mondta az Origónak adott évértékelő interjúban a külgazdasági és külügyminiszter.

Szíjjártó, Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter szerint az hosszú ideje látszik, hogy az európai politikai vezetők egy része küzd azzal a tudattal, hogy az Ukrajna kapcsán felvállalt politikai stratégiájuk teljesen megbukott. 

Küzdenek azzal is, hogy ezt hogyan leplezzék a lehető legjobban. Ehhez most egy olyan eszközt választottak, amely szerint a legjobb védekezés a támadás, ezért kivont karddal rohannak előre a semmibe. A bizonytalanba őrült módon futni azonban ilyen fontos kérdésekben teljesen felelőtlen és érthetetlen is

– hangsúlyozta a politikus.

Próbálják elfedni ezt az Ukrajnával kapcsolatos bukott stratégiát, ugyanis amit eddig tettek, az nagyon sok kárt okozott Európában az európai embereknek, elég ha az inflációra, az energia- és élelmiszerárak növekedésére vagy a bizonytalanságra gondolunk. Azonban, ha bevallanák, hogy kudarcot vallottak, akkor politikailag felelniük kellene. Ezek a vezetők viszont meg akarják tartani a politikai pozícióikat, és jövőre nemzeti parlamenti, valamint európai uniós választások is lesznek. Őszinte szembenézés helyett így tovább súlyosbítják a helyzetet, és ennek sajnos Európa issza meg a levét. Most is egy olyan döntés született Brüsszelben, amelyre nyilvánvalóan egyik fél sincs felkészülve: sem az ukránok, sem az – mondta a miniszter.

Hozzátette: ugyan az EU egy gazdasági és politikai jellegű integráció, de azzal együtt is, hogy nem biztonsági integráció, egy háborúban álló ország integrálása nagyon komoly biztonsági aggályokat vet fel. És ahelyett, hogy egy háborúban álló országot akarnak integrálni, talán a béketeremtés fontosabb feladat lenne – emelte ki.

Izrael kapcsán Szijjártó Péter szerint kulcskérdés, hogy az Ábrahám-megállapodások szellemisége elhal-e, vagy túlél, ugyanis ezek hosszú évtizedek kudarcai után először hozták el a reális lehetőségét a békés együttélésnek és valamifajta reményt rendezésnek a Közel-Keleten. Minél hosszabban tart a mostani konfliktus, minél nagyobb veszteségek lesznek, annál nagyobb a veszélye annak, hogy ezen megállapodások szellemisége elhal. Ez a regionális és globális biztonság szempontjából is nagyon rossz lenne. 

Nekünk most az a fontos, hogy egyrészt kiálljunk Izrael mellett, hiszen Izraelt terrortámadás érte, másrészt segítsünk azoknak a felelősségteljesen viselkedő arab országoknak, amelyek az Ábrahám-megállapodások szellemiségét még életben tartják, hogy ezt majd hosszabban is meg tudják tenni. Szerintem ez adja a vízválasztót ebben a kérdésben

– fejtette ki a politikus.