Gazdák vonultak utcára Belgiumban tisztességes jövedelmet követelve, és bírálva a közös európai uniós agrárpolitikát, a megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán hétfőn több helyszínről tudósítva.

Tractors blocking the E19 highway at the E429 crossing pictured during a farmers protest in Halle (Hal), organised by the federation of young walloon farmers (FJA), Monday 29 January 2024. Farmers protests across Europe are growing as they demand better conditions to grow produce and maintain a proper income. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
traktor tüntetés Belgium
Németország után Belgiumban is akadályozzák a forgalmat a traktorok.
Fotó: AFP

Guillaume Van Binst, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az akció időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére – tette hozzá a főtitkár.

A beszámoló szerint a belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők már autógumikat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jókora zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a vallon főváros, Namur közelében fekvő Daussoulx csomópontjánál és a brüsszeli autópályák bejáratánál.

A Daussoulx autópálya-csomópont forgalmát bejelentésük szerint legalább este kilenc óráig blokkolják. A helyszínen jelenleg 400 traktor akadályozza a forgalmat. A beszámoló szerint a traktoros menet a délelőtti órákban megérkezett Brüsszelbe is. Mivel nehéz a haladás a Franciaoroszág és Luxemburg felé vezető autópályákon, a rendőrség a kisebb utak használatát ajánlja.

Belgium nem az első, és könnyen lehet, hogy nem is az utolsó ország, ahol a gazdák utcára vonulnak. Németországban kezdődött a sor, majd Franciaországban és Litvániában is hasonló lett a forgatókönyv.

Varga Judit üzent Brüsszelnek: már tanulunk traktort vezetni

Az a magyar gazdaságot támadó intézkedésekkel kényszerítené rá Magyarországot az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós segély megszavazására – a Financial Timeshoz jutott el egy brüsszeli dokumentum, amely erről a tervről szólt. A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit a Facebook-oldalán üzent az uniónak arról, hogy hazánk nem hagyja zsarolni magát, és a közelgő EP-választáson majd megreformáljuk az EU-t.