Nagyszabású gazdatüntetést tartottak Litvániában a kormány takarékossági programja és agrárpolitikája ellen tiltakozva kedden. A főváros, Vilnius központjába helyi sajtójelentések szerint több mint ezer traktor és más mezőgazdasági nehézgép érkezett az ország különböző pontjairól. 

A gazdák hosszú oszlopokba rendezték járműveiket, és elégedetlenségüket fejezték ki jövedelmi helyzetükkel, a kormányzati előírásokkal és a magas üzemanyagárakkal szemben. 

A litván gazdaszövetség szerint az elkövetkező napokban további tüntetések várhatók a vilniusi kormányzati épületek előtt. A BNN cikke szerint

körülbelül 5000 gazda vonult ki az utcákra, kedd reggel óta traktoroszlopok vonultak fel rendőri kísérettel.

A traktorok bizonyos helyszíneken később is kint lesznek, hogy majd a szerdára és csütörtökre tervezett tiltakozásra készülve a kormány épülete elé vonuljanak. A tiltakozások szervezői szerint a gazdálkodók azt tervezik, hogy a tiltakozás során találkoznak agrárpolitikai döntéshozókkal. 

Hasonló traktoros tüntetések és forgalomlassító akciók voltak az utóbbi napokban Franciaországban, Németországban és Romániában is. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a forgalomlassító akciók, „amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre”. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért. 

Sztrájkoló vasutasok, dühös gazdák bénítják meg Németországot. A DZ Bank elemzése szerint a 2022-es 256 ezer gazdaságból 2040-re már csak 100 ezer gazdaság marad talpon. Ebben az időszakban a gazdaságok átlagos mérete 64,8 hektárról 160 hektárra nő.

Korábban a román gazdák lezárták a Halmeu–Diakove ukrán határátkelőt, tiltakozásul az ukrán mezőgazdasági termékeknek adott tisztességtelen versenyelőny miatt. A gazdák szerdán egy magyar határátkelőt vettek blokád alá. Az árufuvarozás teljesen leállt, de a személygépkocsik akadozva át tudnak jutni a határon.

 

Címlapkép: Getty Images