Nemzetközi gazdaság

Ukránok milliói szenvednek a súlyos vízhiány miatt

A háború hatalmas természeti károkat okozott Ukrajnában. A pusztítás következtében mintegy 14 millió ukrán számára vált nehézzé a vízhez való hozzáférés.

Az orosz–ukrán háború következtében csaknem 14 millió ukrajnai lakos számára okoz súlyos nehézségeket a vízhez és a higiéniához való hozzáférés – erről beszélt Mihajlo Jacjuk, a Vízproblémák és Talajrendezési Intézet igazgatója – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Daily Life, More Than 10 Months Since Russia's Large-Scale Invasion
orosz-ukrán háború Ukrajna víz
Fotó: Getty Images

„Becsléseink szerint napjainkban az orosz agresszió miatt 14 millió embernek van problémája a vízhez és a higiéniához való hozzáféréssel. A mariupolihoz hasonló humanitárius katasztrófák súlyosbodni fognak, figyelembe véve az ember által okozott szennyezés veszélyét és azt is, hogy a háborús övezetben és a szomszédos területeken is nagyon alacsony a vízhez és a higiéniához való hozzáférés szintje” – nyilatkozta Jacjuk.

A szakember kiemelte, hogy a háborús körülmények között Ukrajna gazdaságának átalakulása, a lakosság és az ipari vállalkozások kiszorítása ment végbe, és ez az ország vízkészletét is különösen megterheli.

A Nova Kahovkai Erőmű felrobbantása miatt négymillió embernek nincs állandó vízellátása. Intézetünk és más tudósok is dolgoznak a probléma megoldásán, új vízellátási forrásokat keresünk

– jelentette ki Jacjuk.

Korábban a környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériuma 2220 milliárd hrivnyára (20 700 milliárd forint) becsülte az Oroszország által a fronton bevetett vegyi fegyverek környezeti hatásait, valamint a már nagyjából két éve tartó háború során a természetben okozott károkat.

Orosz támadástól rettegnek a hollandok

A németalföldiek 62 százaléka attól fél, hogy a NATO és Oroszország fegyveres konfliktusba keveredik. A társadalom már készül: ivóvíz, zseblámpa és rádió mindenkinél kell legyen az admirális szerint.

 

 

higiénia ukrajna víz orosz-ukrán háború veszély
Kapcsolódó cikkek