Közélet

Orosz támadástól rettegnek a hollandok

A németalföldiek 62 százaléka attól fél, hogy a NATO és Oroszország fegyveres konfliktusba keveredik. A társadalom már készül: ivóvíz, zseblámpa és rádió mindenkinél kell legyen az admirális szerint.

Sok hollandiai lakos aggódik amiatt, hogy háború törhet ki Oroszország és a NATO között, és a többség attól is tart, hogy Moszkva megtámadja Hollandiát – derül ki az RTL Nieuws műsorszolgáltató pénteken közzétett közvélemény-kutatásából.

Netherlands and EU flags waving in the wind on a clear day
Oroszország, Hollandia, NATO
Fotó: GettyImages

A felmérést, amelyben mintegy 20 ezer embert kérdeztek meg, azt követően végezték el, hogy Rob Bauer holland admirális, a katonai bizottságának elnöke, múlt héten az ukrajnai háborúval összefüggésben azt nyilatkozta, hogy a társadalmaknak fel kell készülniük a legváratlanabb eseményekre is. A katonai tisztségviselő szerint fontos, hogy az emberek rendelkezzenek vésztartalékkal, vagyis

mindenkinél kell, hogy legyen ivóvíz, rádió, zseblámpa, hogy egy esetleges támadás esetén túléljék az első 36 órát.

Az RTL Nieuws kutatása szerint a megkérdezettek 62 százaléka tart az orosz erők támadásától.

Vlagyimir Putyin kiszámíthatatlan, félek, hogy a konfliktus a szomszédos országokon keresztül eszkalálódik és elér minket is

– idézte a műsorszolgáltató az egyik megkérdezettet.

A válaszadók 48 százaléka kibertámadásoktól tart, amelyek megbéníthatják a holland infrastruktúrát, 21 százalék pedig attól, hogy nukleáris támadás érheti Hollandiát. A felmérésben résztvevők 56 százaléka úgy gondolja, hogy jelenleg szükségtelen a vésztartalék, 27 százalék azonban fontolgatja, hogy túlélőcsomagot szerez be. A megkérdezettek 15 százaléka már rendelkezik szükség esetén felhasználható vésztartalékkal.

A műsorszolgáltató megjegyezte, hogy jelenleg Hollandiában nagy a kereslet a túlélőfelszereléseket forgalmazó boltok árucikkeire. Az RTL Nieuws szerint ennek az is az oka, hogy a koronavírus-járvány óta sokan úgy érzik, a társadalom gyorsan instabillá válhat.

A svéd NATO-csatlakozás mielőbbi aláírását várja Magyarországtól Stoltenberg

Törökország már aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Jens Stoltenberg azt várja, hogy ezt Magyarország is megteszi februárban. A svédek lehetnek a NATO 32. tagja.

 

Hollandia orosz-ukrán háború Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek