A német gazdaság fontosabb szereplői szerint a jövő a körforgásos gazdaságé. Ennek érdekében a Szövetség az Átalakulásért negyedik alkalommal ülésezett január 23-án, Berlinben. A fórum célja, hogy Németországot klímasemlegessé, digitálisabbá és a kihívásoknak ellenállóvá tegye. A platform tagja a német kormány, vállalkozások, szakszervezetek, szövetségek, a tudomány és a civil társadalom vezetői. A találkozón részt vett Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck alkancellár (Zöldek), Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter (Zöldek), Yasmin Fahimi, a DGB szakszervezeti szövetség elnöke, valamint a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom más képviselői is.

Circular,Economy,Concept.crystal,Globe,With,A,Circular,Economy,Icon,Around
Olaf Scholz német kancellár példát mutatna a világnak az újrahasznosításon alapuló körforgásos gazdaság bevezetésével.
Olaf Scholz német kancellár példát mutatna a világnak az újrahasznosításon alapuló, körforgásos gazdaság bevezetésével. 
Fotó: Shutterstock

„Célunk a függőség csökkentése az importnyersanyag-ellátástól, valamint hogy a körforgásos technológiák és termékek globális úttörőjévé váljunk – hangsúlyozta a találkozón Scholz, aki szerint az orosz–ukrán és a közel-keleti háborúk pontosan rávilágítottak, hogy az ilyen válságok milyen súlyos hatást gyakorolnak az energiaárakra, az ellátási láncokra és összességében a világgazdaságra.

Mi a körforgásos gazdaság?

Tömören az erőforrások és a nyersanyagok széles körű újrafelhasználása és újrahasznosítása.

Az alapelv szerint az elmúlt évtizedek fast fashionszerű fogyasztási cikkei helyett a hangsúly a javak minél további használatára kerül. Tehát a cél, hogy a gyorsan eldobható fogyasztási cikkek helyett meghosszabbodjon a termékek élettartama, vagy más formában kerüljenek vissza a mindennapokba. Ennél a szemléletnél fókuszba kerül a termékek megjavítása, átalakítása vagy megosztása, mint például a közösségi autózás és a rollerbérlés. Amikor pedig „az adott termék eléri az életciklusa végét, az alapanyagokat újra lehet hasznosítani. Így csökken a hulladék mennyisége, ráadásul az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő” – áll az Európai Parlament honlapján.

A kancellár kiemelte, hogy a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségek óriásiak, ami az akkumulátorgyártásban és az építőiparban is jelen van. 

Tanulmányok szerint a körforgásos gazdaság 2030-ig évente mintegy 12 milliárd euró többlet bruttó hozzáadott értéket, valamint új munkahelyeket teremthet

– magyarázta Scholz. 

18 October 2022, Deutschland, Berlin: Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD), gibt nach dem Treffen der ·Allianz für Transformation· im Bundeskanzleramt eine Pressekonferenz. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Olaf Scholz szerint a körforgásos gazdaságban „óriási potenciál rejlik.”
Fotó: AFP

A kormány szerint nemzetközi összehasonlításban Németországban nagyon magas az újrahasznosítás aránya, amivel az állam jelentős mennyiségű természeti erőforrást őriz meg. A társadalom ezenkívül úttörő a kutatás, a technológia és az ipari szakértelem terén.

A fenntartható fejlődés alapköve a körforgásos gazdaság, annak pedig az ipar megerősítése

Yasmin Fahimi támogatja a célokat, szerinte az újrahasznosítás alapvetően fontos a környezetvédelem és a nyersanyagok szűkössége szempontjából. A vezető úgy látja, hogy emellett az újrafelhasználásra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mivel a költségek és az ellátási lánc kockázatai ezzel nagyobb mértékben csökkenthetők. Ehhez pedig olyan anyagból kell készíteni a termékeket, amely lehetővé teszi a hosszabb használatukat.

Alapanyagipar nélkül a körforgásos gazdaság csak egy divatos szó a hulladék újrahasznosítására. Ezért meg kell erősíteni Németországot mint ipari helyszínt, amiben az energiaárak és a beruházások kérdése is fontos

– idézte Fahimit a Yahoo.

Reducing,Plastic,Pollution:,Implementing,Effective,Waste,Segregation,Practices,At,Plastic
Alapanyagipar nélkül a körforgásos gazdaság csak egy divatos szó a hulladék újrahasznosítására.
Fotó: Shutterstock

A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy megerősítik törekvésüket Németország körforgásos gazdaságra való állítására, amit a fenntarthatóság központi építőelemévé kell tenni. Mint írták a közleményükben, ez nagy lehetőségeket kínál a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából, valamint segít az éghajlati célok elérésében, nem utolsósorban pedig erősödne a szuverenitás, az ellátásbiztonság és a gazdasági rugalmasság Németországban és Európában egyaránt.

A megbeszélések eredményeit beépítik a nemzeti körforgásos gazdasági stratégiába (NKWS), amelyet a német kormány még az idén elfogadhat. A dokumentumba foglalják a 2045-ig elérendő kötelező és ambiciózus célokat, és a hozzájuk kapcsolódó intézkedéseket – írta meg az Energate.

Németországnak nagy szüksége van a gazdaságpolitikai innovációra, mivel a gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recessziót élő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad.

Sehol sem tartunk a körforgásos gazdasággal, pedig eurómilliárdokat költöttünk már rá

Már a harmadik-negyedik cselekvési tervnél és intézkedéscsomagnál tart az és szinte az összes tagállamának van már nemzeti stratégiája is a körforgásos gazdaságra való átállásban, haladás még sincs.