Bár megoszlanak a vélemények a közel-keleti izraeli–palesztin konfliktusról, nem szabad soha elfeledni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában, amikor találkozott a külföldi diplomáciai képviseletek vezetőivel. Hangsúlyozta, hogy Csehország a konfliktusban egyértelműen Izrael oldalán áll.

Petr Fiala: a kormány messzemenően támogatja az atomenergia fejlesztését.
Fotó: AFP

Az ukrajnai háborúról szólva a kormányfő megerősítette, hogy Csehország továbbra is küld védelmi fegyvereket a kijevi kormánynak, és együttműködik azokkal az országokkal, amelyek ugyanezt teszik.

A biztonsági problémák kezelése mellett a cseh kormány igyekszik fejleszteni a gazdasági és a kereskedelmi együttműködést is a világ más országaival. „Tavaly rekordszámú üzleti delegációnk járt külföldön a szakemberektől kezdve egészen a miniszterekig és a kormányfőig – jegyezte meg Fiala. – Ázsiában és Afrikában is konkrét szerződéseket írtunk alá” – tette hozzá.

A kormányfő szerint Csehország gazdasági problémái átmeneti jellegűek , s a gazdaság állapota fokozatosan javul. „Az – mutatott rá – várhatóan már februárban 3 százalék alá csökken.”

Csehország szükségleteinek megfelelően a kormány messzemenően támogatja az atomenergia fejlesztését. „Kötelezettséget vállaltunk, hogy 2050-ig megháromszorozzuk atomerőműveink teljesítményét” – jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdasági együttműködés és a kölcsönös bizalom megerősítése Csehország számára kulcsfontosságú, különösen a mai nehéz időkben

– hangsúlyozta Petr Fiala a külföldi diplomaták előtt elmondott beszédében.