A cseh kormány elemzést rendelt az euró bevezetésének előnyeiről és az ehhez szükséges lépésekről. A koalíció domináns pártja azonban a jegybankkal egyetértésben nem támogatja a váltást. 

Petr Fiala cseh kormányfő – kénytelen belemenni az euróvitába.
Fotó: AFP

Petr Fiala miniszterelnök közölte: az öt koalíciós párt megállapodott abban, hogy a kabinet tanácsadó testületei októberig elkészítik az ERM-2 néven ismert, az euró előszobájának tekintett árfolyam-mechanizmusba való belépés előnyeinek és jogalkotási kérdéseinek értékelését. 

A kormány ezen elemzések és a 2024-es gazdasági eredmények alapján dönt majd a további teendőkről

közölte Fiala az X-en. 

Közel két évtizeddel az Európai Unióhoz való csatlakozása után a 11 milliós országnak még nincs hivatalos menetrendje a közös valuta bevezetésére, amelyet ma már a blokk húsz tagja használ. Bár a cseh mintegy kétharmada az euróövezetbe irányul, a lakosság többsége ellenzi a korona felváltását az euróval.

Az euró-cseh korona árfolyam 10 év
 

Az ERM-2 mechanizmusban eltöltött két év az euróövezethez való csatlakozás egyik feltétele. Célja a tagjelölt állam fizetőeszköze stabilitásának tesztelése a csatlakozás előtt. 

A cseh államadósság a gazdaság méretéhez viszonyítva az egyik legalacsonyabb az EU-ban, 

az ország jó úton halad az inflációs és költségvetési hiányra vonatkozó követelmények teljesítése felé.

Az öt kormánypártból négy támogatja a valutaunióhoz való csatlakozást, de a Fiala vezette Polgári Demokraták, a koalíció domináns ereje azt követeli, hogy a kabinet a kormány 2025-ig tartó mandátuma alatt ne tegyen lépéseket az eurócsatlakozás felé. Az eltérő nézetek feszültséget okoznak a koalícióban, a kisebb pártok egyre hangosabban követelik a nyilvános vitát.  

A cseh államadósság alakulása 2014-től
 

A cseh jegybank szintén nem lelkesedik az euróért, azzal érvel, hogy a független monetáris politika pufferként működik a globális sokkokkal szemben, ami egyelőre háttérbe szorítja az euró bevezetésének potenciális előnyeit, így például a vállalkozások számára az átváltási költségek vagy az árfolyamkockázatok kiküszöbölését.