Csehország gazdasága idén stagnálni fog, jövőre viszont 2 százalékkal nőhet – derül ki a Cseh Gazdasági Kamara friss prognózisából. Zdenek Zajícek, a kamara elnökének tájékoztatása szerint a reálbérek a csökkenő inflációnak köszönhetően az év második felétől újra emelkedhetnek. Idén az országos átlégbér 8 százalékkal nőve elérheti a 43 600 cseh koronát (100 korona 4,2 euró). 

Prague: City maintaining medieval architecture
Fotó: Sezgin Pancar / AFP

A kamara becslése szerint az idei éves mértéke 10,8 százalék lesz, ami 2024-ben már 3,3 százalékra mérséklődhet. Mivel jövőre átlagosan 7 százalékos fizetésnövekedést vetít előre a kamara, ebből adódóan a reálbér-növekedés tovább folytatódik. A Cseh Statisztikai Hivatal csütörtöki információja szerint júniusban az éves infláció mértéke végre 10 százalék alá bukott, a 9,7 százalékos adat erős javulásnak számít a májusi 11,1 százalékhoz képest. 

Ezt megelőzően Csehországban utoljára 2021 decemberében mértek 10 százalék alatti pénzromlást. A júniusi javulás főleg az élelmiszerek kategóriájában történt változással magyarázható: a múlt hónapban éves szinten 12 százalékkal drágult az élelmiszer, miközben májusban még 14,5 százalékkal.