Mérséklődött az euróövezet üzleti tevékenységének visszaesése, mivel megszakadt a szolgáltatási szektor hat hónapos zsugorodási sorozata, és ellensúlyozta a feldolgozóipar enyhe romlását: a Hamburg Commercial Bank (HCOB) eurózónára vonatkozó szolgáltatásipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50 pontra nőtt a januári 47,4-ről, felülmúlva az elemzők 48,8 pontos várakozását.

An employee (R) is seen at Eberspaecher factory, whose products include exhaust systems and heaters, in Herxheim bei Landau, southwestern Germany, on October 5, 2023. After years earning bumper profits by producing parts for fossil fuel-powered cars, German suppliers to the crucial auto industry are struggling as the transition to electric mobility gathers pace. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

A mutató fél éven át tartó visszaesést követően emelkedett. A feldolgozóipari BMI 46,1 pontra csökkent a januári 46,6 pontról, míg a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 48,9-re nőtt az előző havi 47,9-ről, meghaladva a 48,5-es piaci konszenzust. A mutató ötven pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, az 50 feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.

A cégek optimistábbak, július óta a leggyorsabb ütemben, egyben már a második hónapban növelték a létszámot, ami azt jelzi, hogy a lendület folytatódására számítanak. Az üzleti bizalom februárban az ötödik egymást követő hónapban javult, és tavaly április óta a legmagasabb szintre emelkedett. Norman Liebke, a HCOB közgazdásza szerint a vállalatok abban reménykednek, hogy az euróövezet a fellendülés felé halad. 

Ez különösen a szolgáltatási szektorban érzékelhető.

Németországban viszont az eurózónával ellentétes folyamatok játszódnak le: a feldolgozóipari BMI 42,3 pontra esett vissza a januári 45,1-ről, ami jóval elmaradt az elemzők 46,1-es várakozásától. A megrendelések november óta a legnagyobb mértékben zsugorodtak a gyenge belföldi és nemzetközi kereslet miatt. Ráadásul három és fél éve nem szűnt meg ilyen sok munkahely.

A cégek üzleti hangulata is romlott, és tavaly november óta először vált pesszimistává. Az javítja a helyzetet, hogy a szolgáltatásipari BMI 48,2-re emelkedett az előző havi 47,7-ről, ami enyhén meghaladta a 48 pontra vonatkozó piaci konszenzust, de ez még mindig a zsugorodást jelző 50-es határ alatt van. A feldolgozóipar visszaesése miatt a kompozit BMI 46,1-re csökkent az előző havi 47-ről, ami elmaradt a elemzők 47,5-es várakozásától.

A német feldolgozóipari BMI alakulása
 

A francia kompozit BMI 2024 februárjában 47,7-re emelkedett az előző havi 44,6-ről. A szolgáltatási szektor esetében a mutató nyolchavi csúcsot ért el 48 ponttal, míg a feldolgozóipari tevékenység 11 hónapja nem volt ilyen magas (46,8 pont), bár mindkettő a zsugorodást jelző 50-es határ alatt található. A foglalkoztatási szint október óta először emelkedett, noha csekély mértékben. 

Egész Európa kezdi megunni a német kormány bohóckodását

Németországot évekig a stabilitás és a kiszámíthatóság példaképének tekintették az Európai Unióban, ám az utóbbi években Olaf Scholz kancellár koalíciós kormányának belviszályai már a brüsszeli törvényhozást is megfertőzték, Berlin pedig szinte teljesen elvesztette a blokk vezetésének bizalmát. Februárban a német kormány sokkolta Brüsszelt azzal, hogy az utolsó pillanatban visszavonta a támogatását egy olyan jogszabályhoz, amelynek sokáig a legnagyobb pártfogója volt: az új uniós ellátási láncról szóló törvényhez.