Németország valószínűleg recesszióba süllyedt a gyenge külföldi és hazai kereslet, valamint a magas hitelköltségek következtében óvatos belföldi befektetések miatt, vonta le a következtetést szokásos havi jelentésében a Bundesbank.

Construction of switches at Deutsche Bahn30 August 2023, North Rhine-Westphalia, Witten: A worker machines a switch tongue with an angle grinder at the plant for permanent way materials of Deutsche Bahn (DB Netze). Different switches are manufactured here for the rail network of the railroad. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Sokan már az egész német gazdasági modell létjogosultságát megkérdőjelezik.
Fotó: AFP

Európa legnagyobb gazdasága két éve, az ukrajnai háború kirobbanása óta szenved az energiaáraktól, és immár egymást követő négy negyedévben stagnált vagy zsugorodott, lehúzva ezzel az egész eurózóna teljesítményét.

„A német gazdaság számára egyelőre nincs talpra állás” – fogalmaz a jelentés. „A kibocsátás ismét csökkenhet némileg 2024 első negyedévében. Az egymást követő második visszaeséssel a német gazdaság technikai recesszióba kerül” – tették hozzá a jegybank illetékesei.

A gyenge teljesítmény kérdéseket vet fel a német gazdasági modell fenntarthatóságát illetően,

emlékeztetett a jelentésről beszámolva a Reuters. A kritikusok szerint az energiafüggő nehézipar jelentős részének termékei egyszerűen túl drágák a világpiacon, ezért szükség van átalakításra.

Commissioner for Eastern Europe visits wind power companies13 February 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: Huge metal pipes for the foundations of offshore wind turbines lie on the site of the large pipe plant EEW Special Pipe Constructions in the seaport. The company manufactures foundations for offshore wind turbines and processes arm-thick steel into pipes with a diameter of up to 10 meters. Politicians, including the Federal Government's Commissioner for Eastern Europe, Schneider, and trade unionists visit wind turbine manufacturer Nordex and EEW to find out about working conditions in the wind energy sector. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az energiaigényes nehézipar termékei már nem versenyképes árúak.
Fotó: AFP

A berlini kormánykoalíció azonban vitatja ezeket a borús jóslatokat, és azt állítja, hogy mindössze a körülmények alakultak rosszul. A „tökéletes vihart” a magas energiaárak, a gyenge kínai kereslet és az okozza, amelyek együtt visszafogják a növekedést, de alapvetően nem kérdőjelezik meg a gazdasági stratégiát.

A viszont biztos a Bundesbank szerint, hogy a problémák egy ideig még maradni fognak. A külföldi ipari kereslet csökkenő tendenciát mutat, a rendelésállomány csökken.

A vállalatok visszafogják a beruházásokat, részben azért is, mert a finanszírozási költségek meredeken emelkedtek, amióta az Európai Központi Bank (EKB) rekordmagasra emelte a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében, emlékeztetett a központi bank.

Warning strikes in local public transport - Wiesbaden02 February 2024, Hesse, Wiesbaden: Strikers from the federal states of Hesse, Rhineland-Palatinate and Saarland gather for a rally on the Theodor-Heuss Bridge, the link between Hesse and Rhineland-Palatinate. The Verdi trade union had called on public transport workers in more than 80 cities to go on a warning strike in the ongoing nationwide wage dispute in regional negotiations. Photo: Helmut Fricke/dpa (Photo by HELMUT FRICKE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A sztrájkok is károkat okoznak Európa legnagyobb gazdaságának.
Fotó: AFP

A magas nominális bérnövekedés szintén hatással van a cégekre, és a kulcsfontosságú ágazatokban, például a közlekedésben zajló sztrájkok is terhelhetik a növekedést a negyedévben.

A vörös-tengeri hajózás zavarainak azonban a Bundesbank szerint nem lesz jelentős hatása, mert a hajózásban bőven van szabad kapacitás, és a szállítás csak kisebb részét teszi ki az áruk összköltségének.

Bár a kilátások gyengék, a munkaerőpiacon nem várható jelentős romlás, és 

Németország nem áll széles körű, elhúzódó előtt.

„A német gazdaságnak az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete óta tartó gyenge szakasza tehát folytatódni fog” – összegezte a Bundesbank.