A globális széniparban még a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére tett további ígéretek nélkül is közel egymillió munkahely fog megszűnni 2050-ig, ami Kínában és Indiában okozhatja a legnagyobb károkat – derül ki egy a Global Energy Monitor által közzétett kutatásból.

Coal,Mining,At,An,Open,Pit
Fotó: Mark Agnor

A következő években várhatóan több száz szénbánya fog bezárni, a legtöbb helyett pedig nem fognak újakat nyitni, miután a kormányok igyekeznek a fosszilis tüzelőanyagokat megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni.

Azonban nincsenek tervek arra, hogy a helyi munkaerő számára alternatív foglalkoztatást teremtsenek a bányák bezárása után, ami rengeteg bányaváros gazdaságát teheti tönkre.

2050-ig a szénbányászatban közel egymillió munkahely fog megszűnni, a kormányoknak pedig már most el kell kezdeniük tervezni, hogy megkönnyítsék a dolgozóknak is az energetikai átmenetet

– mondta Dorothy Mei, a Global Energy Monitor (GEM) projektvezetője.  

A GEM világszerte 4300 aktív és tervezett szénbányaprojektet vizsgált, amelyek összesen csaknem 2,7 millió bányászt foglalkoztatnak, és megállapította, hogy több mint 400 ezer olyan dolgozó van, aki 2035 előtt el fogja veszíteni a munkáját.

Hosszú távon, ha a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra akarjuk korlátozni a szén fokozatos leváltásával, világszerte mindössze 250 ezer bányászra, azaz a jelenlegi munkaerő kevesebb mint 10 százalékára lesz szükség.

Az ázsiai szénbányászok lesznek a legnagyobb vesztesek

A szénről való leválás a fejlődő országokban okozza majd a legsúlyosabb károkat, Kínában és Indiában, a világ legnagyobb kitermelőinél rengeteg munkahely fog eltűnni.

Kínában jelenleg több mint 1,5 millió ember dolgozik az ágazatban, amely az elmúlt évtizedekben már több szerkezetátalakítási hullámon is keresztülment – ennek ellenére egyre több bányavidék és vállalat van, amely állami támogatásokért küzd a túlélés érdekében.

A 2050-re várható egymillió munkahely megszűnése közül több mint 240 ezer csak az észak-kínai Sanhszi tartományban lesz, ahol a szénipar az egyik legfontosabb szektor.

A szénbányászat egyébként is hírhedt arról, hogy rosszul bánik a dolgozókkal, ám a várható globális elbocsátási hullám soha nem látott csapást mérne rájuk. Itt az idő, hogy a kormányok a munkavállalókra is hangsúlyt fektessenek, amikor az energiaátállás lépéseit megtervezik

– mondta Ryan Driskell Tate, a GEM szénprogramjának igazgatója.

Teljesen összezavarták a válságok az európai törekvést a zéró kibocsátásra

Hiába az egyezmények és az ígéretek, a jelenlegi reformok mellett az EU elfelejtheti a kibocsátásmentességet. Mindent összezavarnak a válságok, ha nem készülünk fel megfelelően.