Tovább tart az európai távközlési vállalatok és az amerikai Big Tech közötti csata. Előbbiek nyílt levélben követelik az Európai Bizottságtól és az Európai Uniótól, hogy kötelezzék az amerikai technológiai óriásokat: fizessenek hozzájárulást a hálózataik használatáért. Az aláírók között húsz vezérigazgató van, a többi között a Vodafone, a BT, a Deutsche Telekom, az Orange és a Telefónica vezetője.

Portland,,Or,,Usa,-,Apr,21,,2022:,Assorted,App,Icons
Fizethetnek az amerikai technológiai cégek, ha így dönt a bizottság.
Fotó: Tada Images

A cégvezérek azzal érvelnek, hogy a Facebook, a Google, a Netflix és mások szolgáltatásai felelősek az európai internetes adatforgalom jelentős részéért: a hasznot zsebre teszik, miközben a hálózatok korszerűsítése egyre nagyobb terhet ró az érintettekre. Hozzátették: a távközlési csoportoknak milliárdokat kell költeniük az 5G bevezetésének támogatására és a teljes üvegszálas hálózatokra való átálláshoz – írja az FT.

Az aláírók szerint jövőbeni beruházások is függenek attól, milyen álláspontra helyezkedik az ügyben az Európai Bizottság. Az adatforgalom ugyanis évente átlagosan 20-30 százalékkal nőtt a maroknyi technológiai cég miatt, ez a növekedés pedig a jövőben tovább folytatódik. A távközlési cégek azt akarják elérni, hogy a legnagyobb forgalmat generáló szereplők 

méltányosan és arányosan járuljanak hozzá az infrastruktúra-építés és üzemeltetés költségeihez.

A vezérigazgatók azt állítják, hogy a nagy technológiai vállalatok szinte semmit sem fizetnek a hálózataikban történő adatátvitelért, miközben egyes felhőszolgáltatók akár nyolcvanszorosát is felszámítják a saját ügyfeleknek. Azt javasolták, hogy a fizetési mechanizmus csak a legnagyobb forgalomtermelőkkel szemben támasszon követelményeket, és ők közvetlenül az európai digitális infrastruktúrába fektessenek be.

A vezetők levelükben a távközlési szabályozás felülvizsgálatát is szorgalmazták, és arra kérték a döntéshozókat, hogy fogadják el a piac széttöredezettségének elkerülése érdekében a méretgazdaságosság szükségességét. Az iparág ugyanis a bizottság döntésére vár az Orange és a MasMóvil tervezett spanyolországi közös vállalkozásával kapcsolatban, amire egyfajta tesztként tekintenek.

Daniel Friedlaender, a Big Tech nevében lobbizó CCIA Europe vezetője szerint a távközlési csoportok a kreatív és technológiai cégek által kifejlesztett izgalmas tartalmaknak és szolgáltatásoknak köszönhetően növekedtek. Most pedig megpróbálják becsapni Európát, hogy pluszpénzhez jussanak. Az úgynevezett méltányos részesedésre vonatkozó kezdeményezés egyre nagyobb támogatást élvez Brüsszelben, a bizottság februárban konzultációt indított, de a júniusra várt eredmények késnek.

A Google felkészülten várja a trösztellenes leszámolást

A Google ellen indított eljárás erősen hasonlít egy 25 évvel ezelőtti történetre, amikor is eljárást indítottak egy másik vállalatóriás, a Microsoft ellen. A redmondi óriást azzal vádolták, hogy Windows operációs rendszerét monopólium kialakítására használja fel. Akkor a bírósági döntés a vállalat megszüntetését rendelte el, de ezt később hatályon kívül helyezték.