Az eddig 28 milliárd euró értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek, és további 21,2 milliárd euróra vállalt kötelezettséget 2024-re. Utóbbi összeg azonban csak „előzetes” becslés „korlátozott számú” uniós tagállam által nyújtott információkra alapozva. (Egy euró 383,4 forint.)

A 155 mm-es lőszerek európai gyártása több mint 40 százalékkal nőtt a háború kezdete óta.
Fotó: Axel Heimken / AFP

A számok egy belső jelentésből származnak, amelyet az Európai Bizottság készített a védelmi miniszterek számára, és a Politico látott. „A 28 milliárdos összeg a közeljövőben növekedni fog, ahogy megerősítenek konkrét szállítmányokat” – idézte a portál.

Ukrajna támogatásának terhe egyre inkább Európára hárul, mivel az újabb amerikai segélycsomag megakadt a kongresszusban. Ezt a kontinensen is érzik, ezt bizonyítja, hogy öt uniós tagállam – Németország, Csehország, Hollandia, Észtország és Dánia – vezetői felszólították Európát, hogy hosszú távon kötelezze el magát Ukrajna mellett.

Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy az EU nem lesz képes márciusig biztosítani az ígért egymillió lőszert Ukrajnának, 

az év végéig azonban várhatóan még túl is teljesítik majd a tervet 1,1 millió darabbal.

 A keretből 2023 végéig mintegy 330 ezer lőszert szállítottak le, és jelentősen felpörgették a gyártást is.

„Az európai fegyveripar visszajelzései alapján a 155 milliméteres lőszerek gyártási kapacitása több mint 40 százalékkal nőtt a háború kezdete óta”, hangsúlyozza a dokumentum. Tavaszra a gyártási kapacitás évi egymillió, jövő év végére pedig évi 1,4 millió darabra emelkedik.

Az anyagi támogatás mellett február közepéig 40500 ukrán katona kiképzését fejezi be.

Kijev változatlanul bízik abban is, hogy megkapja azt az 50 milliárd eurót, amelyet a közösség az uniós költségvetés terhére akar kifizetni, de amelyet a magyar vétó visszatart.