Közélet

Az ukránok nagyon bíznak az uniós 50 milliárdban, tavasszal új ellentámadást indítanának

Új ellentámadást indítana Ukrajna a tavasszal. Az ukrán hírszerzés feje szerint az oroszok kezdenek fáradni, harci potenciáljuk gyengül, így itt a lehetőség neki menni. A tavaly júniusban indult és kudarcba fulladt ukrán offenzíva óta Kijev a védekezésre koncentrált.

Oroszország támadóképessége hamarosan kimerül, ezt pedig Ukrajnának ki kell használnia – mondta az ukrán hadsereg kémfőnöke, Kirillo Budanov. A hírszezés vezetője szerint az orosz offenzíva a végéhez közeledik, kora tavassal pedig elindulhat egy ukrán hadjárat.

Fotó: AFP

Ukrajna legutóbb tavaly tavaszra hirdetett ellentámadást, ami végül júniusig csúszott és egyáltalán nem ért el semmit a harctéren. Azóta a frontvonal nagyrészt megmerevedett, a felek ugyan abban a néhány kilométeres sávban lövik egymást.

Budanov szerint az orosz cél egyértelműen Donyeck és a Luhanszk teljes elfoglalása 

erről a Telegraph írt. Ezen belül Kupjanszk, Liman, Bahmut és Avdiivka megszerzése a prioritás Moszkva számára.

A kémfőnök arról is beszélt, hogy az utóbbi hónapokban az oroszok valóban tudtak sikereket elérni, különösen Avdiivka környékén. Ennek ellenére Budanov szerint Oroszország még nagyon messze van a győzelemtől.

Ukrajnából olyan hírek szivárogtak ki, hogy Budanov lehet a az ukrán hadsereg következő főparancsnoka, Valrij Zaluzsnij után. A Vastábornokot állítólag a napokban magához rendelte Volodimir Zelenszkij, hogy lemondásra szólítsa fel. Zaluzsnijről sokanúgy gondolták, hogy átveheti Ukrajna vezetését az elnöktől, a tábornok rendkívül népszerű az ukrán közvéleményben. Ha igazak a Zaluzsnij eltávolításáról szóló hírek, akkor a tábornok valószínűleg visszautasított Zelenszkij tervét, hiszen még most is ő áll a hadsereg élén.

Az új tavaszi ellentámadás több mint valószínű, hogy csak akkor indulhat el, ha Ukrajna megkapja a támogatást nyugatról. Az Egyesült Államokban a republikánus többségű Kongresszus gáncsolja a segélyek kifizetését, az Európai Unióban pedig a magyar vétó tartja egyelőre vissza azt az 50 milliárd eurót, amit a közösség az uniós költségvetés terhére akarni kifizetni Kijevnek. Február elsején az Európi Tanácsban csúcstalálkozón gyűlnek össze az EU kormány- és államfői, ahol ismét szavaznak az ukrán támogatásról. Kérdés, hogy Magyarország megtörik-e a brüsszeli nyomás alatt és megadja a zöld jelzést az 50 milliárd eurónak.

Elfogadhatja az EU Orbán Viktor tervét

A csütörtöki európai uniós csúcson döntenek a tagállamok az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagról.

 

Ukrajna Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek